Сигнализирай!

Арестуваха стотици демонстранти, блокирали улици в арменската столица (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.05.2022 г.
25
0

Арестуваха стотици демонстранти, блокирали улици в арменската столица.

Дотук се стигна след нестихващите вече месец протести в Ереван с искане за оставка на кабинета на премиера Никол Пашинян, предава Radio Free Europe.

Още сутринта групи от демонстранти излязоха и блокираха десетки улици в столицата, като ултиматум към правителството. При последвалата намеса на полицейските власти са били арестувани над 400 граждани.

На 1 май опозицията обяви гражданско неподчинение. Като днес не е първият ден, в който се стига до напрежение между протестиращи и органите на реда. По данни на полицията до следобед са задържани 414 лица. От опозицията твърдят, че същия ден са блокирани 50 улици и булеварди из града.

Десетки хиляди блокираха Ереван заради готвено споразумение с Азербайджан (снимки)

Демонстрацията е организирана от опозицията в Армения заради опитите на властта в Ереван да подпише споразумение с Азербайджан за спорната област Нагорни Карабах. Те обвиняват премиера Пашинян, че опитва да признае претенциите на Азербайджан върху Карабах в името на мира между двете страни.

Самият Пашинян предизвика огромно недоволство, след като президентът на Азербайджан Илхам Алиев се съглаи на мирни преговори за разрешаването на конфликта в спорната територия.

Нагорни Карабах бе под контрола на Армения в продължение на близо три десетилетия. Но изгуби части от областта по време на войната от 2020 година. Областта е международно призната като част от територията на Азербайджан.

Кой какво спечели и какво загуби след примирието в Нагорни Карабах

Пашинян, който тогава се съгласи на прекратяване на огъня, обяви, че няма да подпише мир без да се съобрази с етническите арменци в областта.

Сега Азербайджан предлага мирно споразумение, основано на 5 точки, включващи взаимно признаване на териториалната цялост на двете страни.

Пашинян публично заяви, че петте точки са приемливи за Ереван, с което си навлече неодобрението в родината.

Днешните демонстрации последваха задържането на 100 шофьора, преминали през столицата в знак на протест срещу политиката на правителството.

Арестуваха стотици демонстранти, блокирали улици в арменската столица

Източник и видео: Radio Free Europe

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.