Сигнализирай!

Сърбия обвинява Европа за зачестилите сигнали за бомби

Gospodari.com
Gospodari.com
18.05.2022 г.
18
0

Сърбия обвинява Европа за зачестилите сигнали за бомби, пише Дневник.

Близо 100 бомбени заплахи, отправени във вторник в Белград, доведоха до масови евакуации на училища, обществени сгради, ресторанти и други обществени места, съобщи Ройтерс.

Заплахи по имейл са изпратени до над 90 училища, ресторанти, зоологическата градина, президентството, мостове, търговски центрове и футболен стадион в сръбската столица. Взривни устройства не са открити от екипите за обезвреждане на експлозиви, които претърсвали обектите.

Премиерът Ана Бърнабич каза, без да предостави доказателства или да даде допълнителни подробности, че заплахите са предизвикани от позицията на Сърбия за войната в Украйна. Те идват от чужбина.

"Ние сме единствената страна в Европа, която не е наложила санкции срещу Русия и... Тези бомбени заплахи са натиск от чужбина заради нашия отказ да наложим санкции". Това каза тя в телевизионно интервю.

Вътрешният министър Александър Вулин заяви, че заплахите са "част от специална война" срещу Сърбия. Той добави, че полицията, която е към неговото министерство, ги разследва.

Сърбия е почти изцяло зависима от руски газ и петрол. Тя е традиционен православен християнски и славянски съюзник на Москва и поддържа тесни политически и военни връзки с Русия.

Сигнали за бомби в 97 училища в Сърбия

През април сръбският президент Александър Вучич обвини Украйна и неназована европейска държава, че стоят зад поредица от лъжливи бомбени заплахи срещу самолети на националната авиокомпания "Ер Сърбия", летящи между Москва и Белград. Украйна отхвърли твърденията на Вучич като "неоснователни".

Сърбия обвинява Европа за зачестилите сигнали за бомби

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.