Сигнализирай!

Мощно торнадо причини огромни разрушения в Германия (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.05.2022 г.
35
0

Мощно торнадо удари западния германски град Липщат и причини огромни щети, съобщава Асошиейтед прес. 

Жители на града качват в социалните мрежи видеоклипове, на които се виждат разрушенията, останали след преминаването на торнадото. Към момента не се съобщава за жертви, но се виждат сериозни разрушения и нанесени щети по инфраструктура и сгради.

Апокалиптични кадри показват как торнадо изтръгва електрически стълб в Луизиана (видео)

Снимка: pexels

Метеоролозите предупредиха за очаквани порои в западната и централната част на страната, както и за бурни пориви на вятъра със скорост до 130 километра в час.

Бурите предизвикаха и проблеми с трафика

Изкоренени от вятъра дървета блокираха железопътни релси и пътища, а обилните дъждове наводниха стотици къщи в Западна Германия.

Лошото време е причинило смъртта на двама френски граждани малко след като излетели с моторизирания си параглайдер от летището в Баленщет, разположено на 175 километра югозападно от Берлин. 

Мощно торнадо удари Чехия, причинявайки жертви и разрушения, обявено е извънредно положение (видео и снимки)

Заради предупреждението за лошо време училищата в Кьолн бяха затворени по обяд в петък, за да могат учениците да се приберат по домовете си преди бурята.

И ако за голяма част от Германия е в сила предупреждение за бури, в обширни части на Испания има опасност от достигане на екстремно високи температури.

Предупреждение за екстремна жега в обширни части на Испания

На някои места в страната живакът се покачи над 40 градуса.

Снимка: pexels

Горещини, бури, наводнения: над един милион убити по света

Интензивни горещини обхванаха страната още в петък, като достигнатите температури са сред най-високите от две десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

Гореща, суха въздушна маса, носеща прах от Северна Африка, причини повишаване на температурите с до 15 градуса над средното ниво, като на някои места в страната живакът се покачи над 40 градуса по Целзий.

Пикът на „необичайните и екстремни“ температури се очаква в неделя.

Държавната метеорологична агенция е въвела предупреждение заради жегите в четири области. В Кастилия - Ла Манча, Естремадура и Мадрид е въведен жълт код, а в южната част на страната е въведен оранжев код.

Говорителят на Държавната метеорологична агенция на Испания Рубен дел Кампо характеризира майските жеги като част от по-широк модел, при който лятното време в Испания започва почти месец по-рано, отколкото през 80-те години на миналия век.

Какви са причините

„Промяната на климата, очевидно антропогенна, генерирана от емисиите на парникови газове, свързани с човешка дейност“, заяви Дел Кампо.

Източник и видео: NOVA

Снимки: pexels

Мощно торнадо причини огромни разрушения в Германия (видео)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.