Сигнализирай!

Белгия въведе карантина за болни от маймунска шарка

Gospodari.com
Gospodari.com
23.05.2022 г.
15
0

Белгия въведе карантина за болни от маймунска шарка.

Страната е първата, въвела задължителна 21-дневна карантина за болни от маймунска шарка, съобщи „Политико“.

Причина за въвеждането на задължителната карантина е увеличаващият се брой случаи на болестта, регистрирани в страната. До момента те са вече четири.

Маймунската шарка в Европа може да е тръгнала от две рейв партита в Испания и Белгия

Трима души са се заразили по време на рейв парти в Антверпен този месец, съобщи белгийският микробиолог Еманюел Андре. Двама от тях са идентифицирани още в началото, а третият – в края на миналата седмица в регион Валония.

Мярката важи само за болни. Контактуващи с тях хора не са задължени да се изолират. Те обаче трябва да внимават да не влизат в контакт с уязвими лица.

Снимка: iStock

Над 80 случая на маймунска шарка са регистрирани в 12 страни (видео)

Към момента в България няма открит случай на маймунската шарка. Това съобщи в понеделник по Nova News директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея обаче е много вероятно такива да се появят.

„Това е заболяване, което го е имало в Западна и Централна Африка и спорадично е пренасяно в Европа. Новото е, че има нещо като епидемичен взрив“, разясни тя.

Случаи на заболяването са регистрирани в САЩ, Канада, Великобритания и в няколко европейски страни.  Съмненията за заразен в Гърция не са потвърдени.

Според специалисти маймунската шарка не може да прерасне в пандемия, тъй като не е много заразна. Може да се предаде и чрез телесна течност или бельо.

Проф. Ива Христова допълни: „Нямаме директни полети от Африка, така че опасността не може да дойде директно. Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като се спукат, остават ранички“.

Източник: Клуб Z

Белгия въведе карантина за болни от маймунска шарка

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.