Сигнализирай!

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

Gospodari.com
Gospodari.com
23.05.2022 г.
13
0

Пандемията от Covid-19 се отразява добре на богатите. 573 души са се присъединили към клуба на милиардерите от нейното начало, съобщава Булевард Бълграия, позовавайки се на проучване на Oxfam, цитирано от CNN.

Това означава, че на всеки 30 часа от 2020 г. до днес светът е посрещал нов милиардер. Общият им брой вече е 2 668.

Анализът е на база на информация от Forbes и показва покачването на икономическото неравенство в глобален мащаб. То целенасочено е направено в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който събира бизнес елита в Швейцария.

Планът на Бил Гейтс как да спрем следващата пандемия

По време на пандемията милионерите са покачили своето финансово състояние с 3,8 трилиона долара (ръст от 42%).
iStock

До голяма степен това се дължи на печалби от фондовите пазари, които бяха подпомогнати от правителствата, за да се смекчи финансовият удар от коронавируса.

Основният ръст на богатството им е дошъл през първата година от пандемията, след което е отбелязан и лек спад. Това казва Макс Лоусън от Oxfam.

В същото време нарастващото финансово неравенство и повишаването на цените на храните може да доведе 263 милиона души до крайна бедност през тази година.

Къде в Германия са най-богати и къде – най-бедни

"Никога не съм виждал толкова драматично покачване на бедността, но и на финансовото състояние на богатите в един и същи момент," добавя Лоусън. "От това ще пострадат много хора."

Потребителите по света се борят с нарастващите цени на енергията и храните, но корпорациите в тези индустрии и техните лидери се възползват от тенденцията, твърди Oxfam.

Милиардерите в сектора на храните и агробизнеса са отбелязали увеличение на общото си богатство с 382 милиарда долара (45%) през последните две години.

България е на 1-во място в ЕС по разлика в доходите на най-бедните и най-богатите

62-ма нови милиардери в сферата на храните са се появили от 2020 година насам.

Междувременно техните колеги в сектора на петрола, газа и въглищата бележат ръст на финансовото си състояние с 53 млрд. долара (24%)

Фармацевтичната индустрия е посрещнала 40 нови "пандемични" милиардери. А причината е очевидна - тя бе в центъра на борбата срещу Covid-19 и много публични средства бяха налети в нея. 

10-те най-богати хора в света са удвоили състоянието си по време на пандемията

iStock

За да се противопостави на стремителното нарастване на неравенството и да помогне на тези, които се борят с покачването на цените, Oxfam призовава правителствата да облагат с по-високи данъци богатите и корпорациите. Организацията настоява за въвеждането на временен данък от 90% върху допълнителните корпоративни печалби. Както и еднократен данък върху богатството на милиардерите.

“Оксфам”: Свръхбогатите са екологични вандали

Oxfam предлага също 2% данък върху активи, чиято цена надвишава 5 милиона долара, който да достига до 5% при активи на стойност над 1 милиард долара. Чрез тези мерки могат да се съберат 2,3 трилиона долара в световен мащаб. Много малко държави обаче прибягват към въвеждане на данък богатство. 

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

Източник: Булевард Бълграия

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.