Сигнализирай!

Истински или фалшификат са мощите на Кирил и Методий? (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.05.2022 г.
17
0

Преди дни мощите на Св. Св. Кирил и Методий пристигнаха у нас. Те бяха оставени за поклонение в „Св. Неделя“ и вече два дни пред храма има огромни опашки от вярващи, които искат да отдадат почит на реликвата.

В същото време в обществото има дебат дали тези мощи са истински или фалшификат. Според проф. Лиляна Симеонова, историк от Института по балканистика на БАН, мощите на Методий са абсолютен фалшификат. По думите ѝ, не е ясно къде е погребан той.

Мощите на св. св. Кирил и Методий ще бъдат у нас за първи път (видео)

„Няма никакви исторически извори къде е погребан. Няма документални свидетелства, които да показват, че имало мощи на Методий, които са били почитани“, каза Симеонова. И допълни, че бизнесът с мощи и християнски светини е изключително доходоносен, като често се случва да се прекланяме пред фалшификати.

„Живеем в XXI век, не е достатъчно вече някой божи човек да каже нещо и всички да му вярват. Има наука, има и вяра. Аз съм от страната на науката“, заяви тя пред bTV.

Булфото

„Тези мощи или са реплики на изгубени свещени предмети, или са фалшификати и това с мощите е един печеливш бизнес“, посочи още проф. Лиляна Симеонова.

Според протойерей Георги Чирганов доводите на науката са „аргументи с общ характер“. „Това е въпрос на вяра и лично отношение на всеки един човек“, категоричен е той. Чирганов показа и официални документи за автентичността на реликвите.

Истински или фалшификат са мощите на Кирил и Методий? (видео)

Източник: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.