Сигнализирай!

Правителството на Орбан ще управлява Унгария с укази заради войната в Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
25.05.2022 г.
24
0

Правителството на Орбан ще управлява Унгария с укази заради войната в Украйна, пише Дневник.

Тези извънредни правомощия трябва да отговорят по-бързо на кризата. Това обясни унгарският премиер три месеца, след като Русия нахлу в североизточната съседка на страната му.

Защо Вучич и Орбан са поучителен пример за България

Виктор Орбан се обърна към унгарците във "Фейсбук" и обеща днес да обяви конкретните първи мерки за справяне с последиците от войната. По думите му, целта е правителството да е способно да взема решения бързо.

"Видяхме, че войната и санкциите от Брюксел причиниха икономическо бедствие и драстични увеличения на цените. Светът е на ръба на икономическа криза", каза спечелият четвърти пореден мандат Орбан часове след като поредното му правителство встъпи в длъжност.

Повтори тезата си, че Унгария трябва да не влиза във войната в Украйна и да "защити финансовата сигурност на семействата".

Точното наименование на мярката е "положение на опасност". Тя ще позволи да се заобикаля парламентът при приемане на мерки. Преди обръщението на Орбан парламентът промени конституцията, за да даде възможност за подобен ход.

"Новото нормално"

Това е третият път, когато Орбан използва подобен инструмент. Той го въведе при мигрантската криза през 2015 г., когато Унгария се самообяви за пазител на християнска Европа. Същото бе и по време на пандемията от коронавирус. Третият път съвпада с труден момент за Будапеща. Водената от правителството на Орбан политика се съпротивлява срещу европейското искане да се присъедини към бъдещ пакет санкции с петролно ембарго за Русия.

Бързото издаване на укази със заобикаляне на парламента е възможно и сега

Правомощията заради Covid-19 все още са в сила, а отмяната им се очакваше другата седмица. С действията си Орбан заменя едно извънредно положение с друго, след като първото му предизвика гнева на активисти с обявения си "безсрочен" характер и посегателството върху разделението на властите.

Премиерът Виктор Орбан сам пърли прасе и участва в разфасоването му (видео и снимки)

След вчерашното изявление на Орбан Унгарският съюз за граждански свободи предупреди, че извънредното положение е станало "постоянно" и накрая ще се превърне в "новото нормално", а това ще заплаши основните права на унгарците.

Правителството на Орбан ще управлява Унгария с укази заради войната в Украйна

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.