Сигнализирай!

Държавата ще чисти язовирите с роботи (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
30.05.2022 г.
60
0

Държавата ще чисти язовирите с роботи.

Предприятието за  управление и стопанисване на язовирите е купило 8 робота за близо 1 млн. лв., с които да почиства водоемите. Това съобщи Министерството на икономиката и индустрията в отговор на въпрос на Mediapool.

Машините се управляват дистанционно.

Снимка: МИИ

“Евронюз” излезе с репортаж за огромното замърсяване на река Искър край Своге (видео)

Качествата им в действие провери вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя беше на демонстрация на техниката на язовир "Големо село" край Дупница.

Язовир "Големо село" е от първа степен на опасност заради заблатяването му и язовирна стена. Наблизо минава пътят Кюстендил - Дупница и жп линия, които са важни инфраструктурни обекти.

Машините се управляват дистанционно, разясни Нинова и сама изпробва управлението им.

https://www.youtube.com/watch?v=k5uUBSiGcX4&t=6s&ab_channel=%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%A1%D0%92%D0%9E%D0%91%D0%9E%D0%94%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%95%D0%92%D0%98%D0%97%D0%98%D0%AF
Видео/БСТВ

Роботизираните машини могат да се движат по наклони до 55 градуса и да преодоляват насечени терени.

Отрязаната от роботите маса се превръща в тор.

"Една от основните причини за преливания и наводнения са непочистените корита и стените на язовирите. Самоходните роботи, които закупихме, са много ефективни, екологични и полезни в няколко посоки", каза Нинова пред журналисти по време на проверката.

Роботите могат да се използват и при горски пожари.

Обществената поръчка за покупката на 8-те роботизирани машини е обявена от Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" през март 2021 г., когато на власт все още е правителството на Бойко Борисов, уточниха от Министерството на икономиката. Стойността на една машина е 115 500 лв. Закупени са 8 - по една за всяко от 8-те поделения на дружеството на територията на страната.

Откриха сериозни злоупотреби при разходването на 500 млн. лева за ремонт на язовири (видео)

Обществени поръчки за ремонта на язовирите

Всички 384 язовира, които ще бъдат ремонтирани чрез обществена поръчка, ще бъдат обследвани, обясни Нинова в отговор на журналистически въпрос. Тя припомни, че досега за ремонт на язовирите пари са получавали определени фирми.

За обследването в бюджета са заложени 57.1 млн. лева за Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Най-вероятно част от тези средства са отишли за покупката на 8-те роботизирани машини за чистене на водоемите.

По време на управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" през 2018 г. и 2019 г. за спешен ремонт на 484 язовира са отпуснати общо 630 млн. лв. на Държавната консолидационна компания. С днешна дата са ремонтирани и то незаконно едва около 20 от тях, разкри миналата година тогавашното служебно правителство. Част от парите са отишли като аванси за няколко фирми по схемата с инхаус поръчките.

Междувременно Сметната палата направи проверка на ремонта на язовирите. Резултатите от нея не бяха оповестени публично. Причината бе, че докладът е изпратен на прокуратурата.

Прокуратурата до този момент не е оповестила публично какво е предприела както за строителството на магистрала "Хемус", така и за ремонта на язовирите.

Източник: Mediapool

Държавата ще чисти язовирите с роботи (видео и снимки)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.