Сигнализирай!

Евролидерите се договориха за частично ембарго на руския петрол след натиск на Зеленски

Gospodari.com
Gospodari.com
31.05.2022 г.
26
0

Лидерите на Европейския съюз постигнаха компромис за налагане на частично петролно ембарго на Русия по време на среща на върха.

Частичното ембарго обхваща само руския петрол, внасян по море, като се допуска временно изключение за вноса, доставян по тръбопроводи.

До решението се стигна, след като украинският президент Володимир Зеленски призова европейските лидери да прекратят "вътрешните спорове, които само подтикват Русия да оказва все по-голям натиск върху цяла Европа".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че споразумението обхваща повече от две трети от вноса на петрол от Русия. Така, по думите му, се "прекъсва огромен източник на финансиране за нейната военна машина. Максимален натиск върху Русия за прекратяване на войната".

Това е шестият пакет от санкции срещу Русия. Той бе обявен още на 4 май, но решението бе спряно заради опасения от недостиг на петрол.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му получава над 60 процента от петрола си от Русия и зависи от суровия петрол, който идва по тръбопровода "Дружба".

Петков в Брюксел: България иска отсрочка за ембаргото върху руски петрол до 2024 г. (видео)

Унгария, която е начело на група държави от ЕС, включваща Словакия, Чехия и България, разчита в голяма степен на Русия за енергия и не може да си позволи да спре вноса. В допълнение към нуждата си от руски петрол, Унгария получава 85 процента от природния си газ от Русия.

Френски официални представители заявиха, че решението на Германия и Полша да се откажат от руския петрол до края на годината и да се откажат от петрола от нефтопровода "Дружба" ще помогне за достигане на обявения от Фон дер Лайен праг от 90 процента.

Евролидерите се договориха за частично ембарго на руския петрол след натиск на Зеленски

Източник: Dir.bg

Видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.