<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петро Пороше...

Петков в Брюксел: България иска отсрочка за ембаргото върху руски петрол до 2024 г. (видео)

30 Май 2022
0 569

България иска отсрочка за ембаргото върху руския петрол до декември 2024 г., включително. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет.

Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България, подчерта премиерът.

И допълни: “Успяхме да го проговорим на най-високо ниво на обяд. Когато “Газпром” се опитва да извива ръцете на България, ние казваме “Не!” и намираме алтернатива. Но когато знаем, че нямаме друга опция и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че ние го правим не просто като някои от другите страни, които просто искат да напреднат, а защото наистина нямаме много добър избор. Много се радвам, че на европейско ниво ни разбират и успява българското правителство добре да комуникира важните за България моменти”.

Асен Василев предупреди: Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени (видео)

Петков в Брюксел: България иска отсрочка за ембаргото върху руски петрол до 2024 г. (видео)
Снимка: iStock

По отношение на евентуален шести пакет санкции срещу Русия министър-председателят коментира, че не сигурно дали ще се стигне до това, тъй като отделни държави променят позициите си.

Кирил Петков потвърди, че “Продължаваме промяната” е получила “топла покана” за присъединяване към европейските либерали от групата “Обнови Европа”.

Поканата ще бъде обсъдена от Изпълнителния съвет на партията.

Премиерът заяви, че групата на европейските либерали изглежда като логично място за “Продължаваме промяната”, но ще постави условие за въвеждането на нови по-високи стандарти срещу корупцията.

Петков: Националната корупция се използва като инструмент от чужди държави

Петков в Брюксел: България иска отсрочка за ембаргото върху руски петрол до 2024 г. (видео)
Снимка: БНТ/стопкадър

Кирил Петков подчерта: “За мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локално ниво до Брюксел. Което означава да имаме нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите пред локалната корупция, а на европейско ниво да се чувстваме, че всичко е наред. И се радвам, че и Еманюел Макрон, и Марк Рюте казаха: “Да! Това е новата Европа! Европа на правилата и закона! Европа без корупция!”. Така че имах разбиране, но този диалог ще продължи.”

Сред членовете на групата са лидерите на Франция, Холандия и Белгия. От България член на семейството на европейските либерали е ДПС.

На въпрос дали вижда “Продължаваме промяната” в едно европейско семейство с ДПС премиерът отговори:

“То не трябва да се говори за ДПС като партия. Въпросът е кои са хората в ДПС и какъв е стандартът, който ДПС ще има към себе си, за да бъдат част от тази нова формация. И мисля, че те имат много въпроси към себе си, ако искат да продължат да бъдат част от новите стандарти на европейските семейства. Какво ДПС трябва да направи, за да се чувства, че е част от този нов стандарт? Например, как те биха оправдали хора от “Магнитски” да са в техните ръководни роли, на първия ред в парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция? За да се присъедини “Продължаваме промяната” към това политическо семейство, трябва да има правила, които да създават стандарт, че хора с висок риск от корупция не са там”.

Зеленски отиде на фронта в Харков – последваха експлозии

Европейските лидери ще обсъждат ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на ЕС в подкрепа на украинската страна. Предвижда се и видеоконферентна връзка с украинския президент Владимир Зеленски.

Източник и видео: БНТ

Петков в Брюксел: България иска отсрочка за ембаргото върху руски петрол до 2024 г. (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции