Сигнализирай!

Първите украински бежанци пристигнаха в буферните центрове (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
31.05.2022 г.
37
0

Първите украински бежанци пристигнаха в буферните центрове.

Програмата за настаняване на украинските бежанци в черноморските хотели приключи. Тези, които остават да разчитат на помощта на държавата и откажат да се преместят в бази в страната, ще бъдат настанявани в буферните центрове в „Сарафово” и Елхово.

Да поговорим за “капризите” на украинските бежанци

Снимка: NOVA
Първите над 80 украински бежанци вече пристигнаха в почивната база на Министерство на отбраната в бургаския квартал „Сарафово“.

До края на деня се очаква пристигането и на още. По неофициална информация украинците ще бъдат настанени в хотелската част, която е с леглова база от 250 места. Ще бъдат предоставени и палатки, с което капацитетът на буферния център ще нарасне до 1 000 места.

За да провери условията за живот, в буферния център в Сарафово пристигна говорителят на агенцията на ООН за бежанците Борис Чеширков.

Снимка: NOVA

„Ние сме в региона по покана на правителството, за да споделим нашата експертиза. Сигурен съм, че кабинетът има своите минимални стандарти. Условията тук биха били подходящи за възможно най-кратък престой”, каза той.

“Никаква информация”. Защо автобусите за украински бежанци останаха празни

Снимка: NOVA

Бягащи от войната в Украйна бежанци бяха настанени и в хотел на военното министерство в Рибарица. Те пътуваха с влак от Варна до Мездра, а след това с автобус до планинския курорт Рибарица. Базата обаче вече е пълна.

„Благодарим на българската държава за вниманието и помощта в това тежко време. Тази база е великолепна. Обслужват ни с внимание и загриженост. Внимателен персонал и директор. Прекрасна храна. Красиво е. Тук е райска и неземна красота. За всичко сме благодарни”, разказват настанени в курорта.

Правителството спира разселването на бежанците, ще ги настанява в центрове (видео)

Снимка: NOVA
И докато условията в Рибарица впечатлиха бежанците, за базата в Елхово, където могат да бъдат настанени над 1 600 души, те смятат, че условията във фургоните са неподходящи за живот.
Снимка: NOVA

Ръководителят на Център за настаняване в Елхово гл. инспектор Димитър Димитров обясни, че това е временен център, който ще се ползва при настаняване за няколко дни. В това време ще се организира транспортирането на чужденците.

Снимка: NOVA

„Фургоните са с 4 легла, няма климатици. Санитарният възел е общ”, допълни инспектор Димитров.

Източник и видео: NOVA

Първите украински бежанци пристигнаха в буферните центрове (видео и снимки)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.