Сигнализирай!

Откъснати от света: как живеят менонитите (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
01.06.2022 г.
62
0

Те имат често по десет деца, изхранват се само с това, което произведат със собствените си ръце, залагат на религията, а модерните технологии са табу. Дойче Веле пише за уникалния свят на менонитите в Мексико.

Историята на менонитската общност в провинция Чихуахуа може да бъде проследена до около 1920 година. За първите преселници от най-голямо значение са били плодородните земи, изолацията от външния свят и съхраняването на тяхната религия. И до днес те остават верни на тези традиции. Хората от общността преживяват, отглеждайки царевица, чили, чушки, памук и лук.

Жертва на климатичните промени

Засушаването затруднява живота на менонитите. В община Асенсион водоизточниците са рядкост, а водата от кладенците стига до повърхността само с помпи, работещи с дизелови генератори. А това я оскъпява и е вредно за природата.

Многодетни семейства

Менонитите в Мексико са потомци на германски и швейцарски преселници. Традиционнно те раждат по много деца. Някои семейства имат по повече от десет деца. Докато мъжете са заети със земеделие, жените се грижат за децата, домакинството, добитъка и градината.

Занзибар и Мексико – бомби със закъснител?

Днес за менонитите става все по-трудно да останат изолирани от останалия свят. Съвременните технологии навлизат и в тяхното ежедневние.

Строго разделение

Дали на неделната служба в църквата или в клас - жените и мъжете, момичетата и момчетата седят разделени едни от други. В училище най-много са часовете по религия. От училището, чак до смесения магазин - всичко, от което се нуждаят менонитите, са си го построили сами и го получават в рамките на своята собствена общност.

Време за игри

Освен за училище и за работа, децата на менонитите трябва да имат време и за игри. Компютърните игри обаче са забранени, затова пък децата могат да играят със собственоръчно изработени хвърчила, дървени играчки, катерушки, люлки, както и с многобройните братчета, сестричета и приятелчета, с които могат да лудуват на воля.

Откъснати от света: как живеят менонитите

Източник и снимки: Дойче Веле

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.