Сигнализирай!

Окончателно: Обявиха за нищожно решението за "черен списък" по закона "Магнитски"

Gospodari.com
Gospodari.com
01.06.2022 г.
22
0

Окончателно: Обявиха за нищожно решението за "черен списък" по закона "Магнитски", предава bTV.

Два различни петчленни състава на Върховния административен съд потвърдиха решенията на тричленните състави от 3 февруари тази година, според които части от българския списък със санкционирани фирми по закона "Магнитски" са нищожни.

Предложение за български закон „Магнитски“ предизвика нов скандал в НС (видео)

Това са първите окончателни решения по общо над 60 дела, образувани в съда заради санкции по американския глобален закон.
Снимка: iStock

Решенията са свързани с две административни дела заради наложени санкции по закона „Магнитски“, образувани по жалби на майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, и на „Интернюз 98“ ООД със съдружници съпругата на Васил Божков - Елена Динева, и „Нове интернал“ ЕООД .

За нищожни са обявени три точки от Решение на Министерски съвет, свързано с предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на български лица. Причината е, че няма български закон за санкции, които да следват от американския глобален закон „Магнитски“.

Прокуратурата застана срещу майката на Пеевски по делото “Магнитски”

Снимка: iStock

Петчленните състави на Върховния административен съд приемат мотивите на тричленните състави, че актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липсата на компетентност, се посочва в решението на институцията.

Магистратите отбелязват още, че не е спазено изискването актът да не противоречи на българското и европейското законодателство, Конституцията или на международен договор, ратифициран от страната ни.

ВАС премахва българския черен списък по закона “Магнитски”

„В случая безспорно е установено, че липсва конкретна правна норма, която да овласти Министерския съвет да издаде оспореното решение. Посочените общи разпоредби на Конституцията и на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация не определят материалната компетентност на Министерския съвет, нито цитираните Глобален закон "Магнитски", Конвенцията на ООН за корупцията и регламенти на ЕС“, информират от Върховния административен съд.

Източник: bTV

Снимки: iStock

Окончателно: Обявиха за нищожно решението за "черен списък" по закона "Магнитски"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.