Сигнализирай!

Столтенберг: Западът трябва да се подготви за дълга и изтощителна война в Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
02.06.2022 г.
21
0

Западът трябва да се подготви за дълга и изтощителна война в Украйна. Това заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг след разговори с американския президент Джо Байдън в Белия дом.

"Просто трябва да бъдем подготвени за дълъг път, защото това, което виждаме е, че тази война вече се е превърнала във война на изтощение", предупреди генералният секретар пред репортери.

Байдън описа “какво ще правят и какво няма да правят САЩ в Украйна”

Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Според Столтенберг украинците плащат висока цена, защитавайки собствената си страна на бойното поле, но Русия също дава много жертви.

Макар да повтори, че НАТО не иска да влиза в пряка конфронтация с Русия, Столтенберг заяви, че западният военен съюз има "отговорността" да подкрепи Украйна.

"Повечето войни - също и най-вероятно тази война, на някакъв етап ще приключат на масата за преговори, но това, което се случва около масата за преговори, е много тясно свързано със ситуацията на терен, на бойното поле", каза той.

Москва предупреди: Военната помощ за Украйна повишава риска от конфронтация със САЩ

Barricades at Euromaidan in Kiev.

На въпрос дали Западът оказва натиск върху Украйна да приеме загуби на територии, за да преговаря за мир, Столтенберг заяви:

 "Не е наша работа да решаваме или да имаме категорични мнения какво трябва да приеме или не Украйна".

Столтенберг не коментира въпросите, свързани с това дали Алиансът обсъжда военноморски ескорт за извеждане на блокирания в Украйна износ на зърно през руската блокада на украинското крайбрежие, но отбеляза, че приветства усилията за намиране на решения.

"Най-лесният начин да се изнесе повече зърно и да се намали натискът върху цените на храните е президентът Путин да прекрати войната. Докато това не се случи, приветствам усилията на различни държави, включително съюзници от НАТО, също в тясна координация с ООН, да търсят начини за изнасяне на повече зърно."

Източник: NOVA

Снимки и видео: iStock

Столтенберг: Западът трябва да се подготви за дълга и изтощителна война в Украйна

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.