Сигнализирай!

Франция внася предложение в българския парламент за падане на ветото за РСМ

Gospodari.com
Gospodari.com
16.06.2022 г.
29
0

Франция внася предложение в българския парламент за падане на ветото за РСМ.

Очаква се това да стане в рамките на деня.

Владимир Владимиров, Българо-македонски бизнесклуб: Русия стои зад ветото на България за влизането на Македония в ЕС

Френското предложение за решение за наложеното от България вето на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС ще бъде изпратено официално до българското правителство и НС.

Това съобщи БНР, след като посланикът на Франция у нас Флоранс Робин се срещна с депутати от Групата за приятелство с Франция в българския парламент.

Срещата се е провела в зала "Запад" на парламента и не е била официално обявена. В нея са участвали и представители на опозицията.

По предварителна неофициална информация предложението на Франция ще бъде изпратено и до всички държави членки на ЕС. Неофициално то предвижда премахване на ветото, като ЕС ще стане гарант за това, че Скопие ще изпълни условията на България.

Кирил Петков прехвърля Северна Македония изцяло към парламента (видео)

В сряда Министерски съвет прие решение всички предложения по казуса РСМ да бъдат изпращани за одобрение в комисията по външна политика в Народното събрание. Това провокира съмнение и обвинение от страна на опозицията, че с него се прескача външното ни министерство, което е водещо във външната политика.

Самият премиер Кирил Петков обяви, че казусът с РСМ и оттеглянето на ИТН от властта всъщност е отвличане на вниманието, докато се въртят схеми с бюджета на регионалното министерство.

Трифонов напуснал правителството заради Македония (видео)

Генчовска: Граничари не пускали стотици хора с двойно гражданство да влизат и излизат от РС Македония

Външният министър в оставка Теодора Генчовска заяви пред депутатите, че Петков е обещал еврокомисарят по разширяването Оливър Вархей да вдигне ветото за Северна Македония. Това е станало по време на срещата му още на 17 февруари, потвърди Генчовска. Премиерът не е коментирал категорично темата, но винаги е подчертавал, че се придържа към решението на НС, рамковата ни позиция и тази на КСНС.

Източник: Dir.bg

Снимки: БулФото, iStock

Франция внася предложение в българския парламент за падане на ветото за РСМ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.