Сигнализирай!

Младежкият театър запазва помещението си, което от КЕВР се опитаха да отнемат

Gospodari.com
Gospodari.com
18.06.2022 г.
14
0

Младежкият театър запазва помещението си, което от КЕВР се опитаха да отнемат, пишат от театъра.

https://www.facebook.com/mltbg/posts/10161750272734307

Във видеото припомняме нашия репортаж по темата.

Министерството на културата обяви, че полученото становище от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 16.06.2022 г. напълно съвпада с тяхното мотивирано становище в подкрепа на Младежкия театър от 08.06.2022 г.

Напрежение по темата възникна, след като в края на месец май директорът на театъра Михаил Байков и зам.-директорът Делян Тодоров дадоха сигнал в социалните мрежи, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се опитва да придобие техни помещения на основание, че имотът е с "отпаднала необходимост". Те обаче отрекоха това, като казаха, че имат планове за създаването на нова сцена за куклен театър именно там.

За да запазят имота си беше необходимо Министерството на културата да съгласува тези планове с регионалното министерство, което, според ръководството на театъра, не се е случило, въпреки предприетите от тяхна страна действия по процедурата.

Позицията на министъра на културата

В последвалата размяна на реплики министърът на културата обяви, че "безапелационно" застава зад исканията на Младежкия театър. Но не одобрява начина на обявяване на проблема - чрез постове в социалните мрежи. Междувременно от КЕВР поясниха, че не са искали безвъзмездно да придобият имота, а да плащат наем за него. Той обаче да е в същия размер, в какъвто е бил за предишните му ползватели - "Алианц", напуснали го преди година.

В подкрепа на Младежкия театър тогава се обявиха и актьори от други театри, които излязоха на протест пред сградата му. А от Министерството на регионалното развитие и благоустройството още тогава заявиха, че за тях подобен казус изобщо не стои.

Проблемът сега окончателно се разрешава, а от Министерството на културата изказаха благодарност към всички, които подкрепиха позицията пространствата за културата да продължават да функционират именно като такива.

Младежкият театър запазва помещението си, което от КЕВР се опитаха да отнемат

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.