Сигнализирай!

Зеленски очаква засилена атака от Русия тази седмица

Gospodari.com
Gospodari.com
20.06.2022 г.
25
0

Украинският президент Володимир Зеленски очаква Русия да засили атаките си тази седмица. Причината е, че на срещата на върха на Европейския съюз лидерите на 27-те държави ще обсъдят дали да подкрепят кандидатурата на страната му за членство и да ѝ дадат "статут на кандидат".

Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи години

"Очевидно трябва да очакваме тази седмица от Русия засилване на враждебните действия. Ние се подготвяме. Готови сме", каза Зеленски във видеообръщение.

Четири дни след началото на руската инвазия Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС.

Европейската комисия препоръча страната да получи статут на кандидат-членка.

Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещите си в четвъртък и петък. Очаква се да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави. Процесът на присъединяване към алианса обаче може да отнеме години.

Кличко: Войната ще почука и на вратата на Германия

"Мисля, че за всички е очевидно, че от 1991 година са малко съдбоносните решения за Украйна, като това, което очакваме. И съм уверен, че само положителното решение е в интерес на цяла Европа. Очевидно трябва да очакваме по-голяма враждебна активност от Русия - целенасочено и демонстративно. Точно тази седмица. Не само срещу Украйна, но и срещу други европейски държави. Ние се подготвяме. Готови сме!", заяви той.

Влизането на Украйна в ЕС би било в разрез с една от целите, обявени от Путин, когато той нареди инвазията - Украйна да остане извън западната сфера на влияние.

Путин няма нищо против Украйна да влезе в ЕС (видео)

В петък руският президент увери, че няма нищо против членството на Украйна в ЕС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че Русия следи внимателно въпроса, предвид засиленото сътрудничество между държавите членки в областта на отбраната.

Зеленски очаква засилена атака от Русия тази седмица

Източник: СЕГА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.