<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134299" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борис Джонсъ...

Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи години

19 Юни 2022
11 1726

Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи години – това заяви ръководителят на НАТО, цитиран от NOVA.

По-рано Европейският съюз препоръча Киев да стане кандидат за присъединяване към блока.

Йенс Столтенберг заяви, че доставката на най-съвременно въоръжение на украинските войски ще увеличи шансовете за освобождаване на източния му регион Донбас от руски контрол. Това пише германският вестник „Бил дам Зонтаг“. „Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не трябва да спираме да подкрепяме Украйна”, каза генералният секретар на военния алианс. Той допълни: „Дори и разходите да са високи, не само за военна подкрепа, но и заради покачващите се цени на енергията и храните“.

Британският премиер Борис Джонсън посети Киев в петък. Той също говори през уикенда за необходимостта да бъдем подготвени за дълга война. Това означава да се гарантира, че „Украйна ще получава оръжия, оборудване, боеприпаси и обучение по-бързо от нашественика“, пише Джонсън в лондонския „Сънди таймс“. По думите му времето е жизненоважен фактор. „Всичко ще зависи от това дали Украйна може да засили способността си да защитава своята територия по-бързо, отколкото Русия може да поднови способността си да атакува“.

Извънредната среща на НАТО: 40 000 военни са на източния фланг на Алианса

Борис Джонсън се срещна със Зеленски в Киев

Говорейки пред репортери в събота, Джонсън подчерта необходимостта от избягване на „умората от Украйна”.

Тъй като руските сили „откъсват напред сантиметър по сантиметър”, съюзниците трябва да покажат на украинците, че са там, за да ги подкрепят дълго време. Това обяви още британският премиер.

„Ще бъде катастрофа ако Путин спечели. Ако му се позволи да задържи тези градове в Южна Украйна. Ако му се позволи да замрази конфликтът с примирие, подобно на това от 2014 година. За Путин това ще е голяма победа. Това ще е ситуация, в която той да консолидира силите си и да започне нова атака. Трябва ясно да покажем, че подкрепяме Украйна с една цел – да прогони руснаците от своята страна. Да си върне всичко, което армията на Путин взе след 24 февруари”, коментира британският премиер Борис Джонсън.

Украйна получи значителна подкрепа, когато Европейската комисия препоръча страната за статут на кандидат. Това решение се очаква страните от Европейския съюз да одобрят на среща на върха тази седмица. То би поставило Украйна по пътя да реализира стремеж, смятан за недостижим преди нахлуването на Русия на 24 февруари, дори ако членството може да отнеме години.

Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции