Сигнализирай!

Съветник на Митрофанова и шефът на Руския културен център са сред отпратените

Gospodari.com
Gospodari.com
28.06.2022 г.
25
0

Съветник на Митрофанова и шефът на Руския културен център са сред отпратените, пише Dir.bg.

Над 200 руснаци трябва да отпътуват със самолет обратно за Москва след решението на българската държава да отзове 70 руски дипломати заради "несвойствени дейности". Цифрата набъбва заради близките на отзованите, които трябва да ги придружат обратно в родината.

България гони 70 руски дипломати (видео)

Това става ясно от публикация в ТАСС, която се позовава на съветника на посланика у нас Филип Воскресенски, който също е сред обявените за персона нон грата.

Кои са другите отпратени

Сред изгонените са още генералните консули на Русия във Варна и Русе - Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юри Макушин.

Съветника на Митрофанова обясни, че директорът на центъра е пристигнал на новото си работно място в София само преди няколко седмици.

Със закриването на генералното консулство в Русе се прибират и всички тамошни сътрудници, както и повечето служители на консулството във Варна.

"Всички наши сътрудници трябва да напуснат България до 3 юли. Заедно с членовете на семействата им страната трябва да напуснат повече от 200 души", казва още Воскресенски пред ТАСС.

Той не е коментирал въпрос на медията за руския отговор на отзоваването на дипломатите, но е посочил, че "дипломатическите отношения между двете страни сериозно се усложняват".

Агенцията припомня, че още по време на посещението си в Киев в края на април премиерът в оставка Кирил Петков заяви за желанието си да съкрати числеността на руското дипломатическо представителство в София, а след това във Външно министерство е била сформирана междуведомствена комисия по въпроса.

Пръв за отзоваването на 70 руски дипломати съобщи премиерът Кирил Петков, който каза, че те са работили за руските служби и срещу интереса на България.

Последва остра реакция на Корнелия Нинова, която пък се обяви срещу решението буквално минути преди началото на коалиционния съвет тази вечер, на който трите партии, останали в коалицията, трябва да се разберат заедно, с независимите, за сформиране на нов кабинет, след като ПП получи мандата.

Източник: Dir.bg

Видео: bTV

Съветник на Митрофанова и шефът на Руския културен център са сред отпратените

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.