Сигнализирай!

Тежка съдба: в Боливия работят дори и петгодишни деца

Gospodari.com
Gospodari.com
03.07.2022 г.
27
0

Те чистят обувките на богаташите или продават бонбони и дреболии по улицата: в Боливия детският труд е широко разпространен. Дори и петгодишни работят, пише Дойче веле.

9-годишни момичета продават цигари на чуждестранни туристи пред дискотеките. Това е напълно нормална гледка за Кито, столицата на Еквадор. Невръстни момчета, които чистят обувките на богаташи - най-обикновена част от живота в Богота, столицата на Колумбия. 11-годишни деца разнасят огромни чували с царевица, ориз и боб - обичайно в Перу. Няма държава в Южна Америка, в която да няма работещи деца.

Когато Боливия легализира детския труд

В Боливия обаче детският труд открай време предизвиква обществена дискусия. Защото през 2014 година лявото правителство на Ево Моралес направи нещо безпрецедентно - то легализира детския труд. "Законът беше устроен спрямо условията, в които живеят засегнатите от него деца. Поне той премина през различни консултации", казва правозащитничката Бианка Мендоса.

iStock

Законът позволяваше само на деца над 10-годишна възраст да работят - и само ако произхождат от изключително бедни семейства. За такива случаи имаше и минимална надница, казва Мендоса. Освен това децата получаваха и социални облаги, нощният труд беше забранен, както и трудоемката и опасна работа в мини или в производството на захарна тръстика. Присъствието в училище и редовните медицински прегледи също са били задължителни за децата.

Защиници на правата на децата като Мендоса смятат, че законът в Боливия е бил прогресивно решение. Въпреки това Международната трудова организация и Уницеф бяха възмутени. Според тях всеки вариант на детски труд е експлоатация. През 2018 година, под натиск на международната общност, властите в Боливия оттеглиха някои противоречиви пасажи от закона, които нарушаваха правилата на ООН.

https://twitter.com/ChildLaborCLC/status/1503024341495304202

"Много от нас вярват, че ако детският труд не се коментира, няма как да има работещи решения. Всички ще живеем в една кристална топка, в която вярваме на собствените си лъжи", казва Мендоса.

800 000 деца в Боливия работят

След отмяната на закона, положението на децата в Боливия не се е подобрило, коментира Мендоса. Точно обратното - броят на децата, на които им се налагаше да работят, беше спаднал от 850 000 на 740 000, а сега отново се е повишил. А покрай пандемията ситуацията се е влошила допълнително. "Деца на по 5 години са по улиците, за да продават захарни изделия, бисквити, ластици за коса и всякакви подобни дреболии", коментира Мендоса.

В миналото това се е случвало най-вече през нощта, защото е имало ограничения, казва тя. "Сега след пандемията децата отново работят много по-често." По официални данни на Уницеф броят на работещите деца в Боливия отново надхвърля 800 000. Спорът за това как държавата да се справи с проблема продължава.

Тежка съдба: в Боливия работят дори и петгодишни деца

Източник: Дойче веле

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.