Сигнализирай!

Една от иконите на световния театър почина на 97 години

Gospodari.com
Gospodari.com
04.07.2022 г.
21
0

"Великият търсач в британския театър", под това заглавие изданието The Guardian съобщи за смъртта на иконата на съвременния театър - режисьорът Питър Брук. Смъртта му е потвърдена от неговата асистентка Нина Софи.

Със своите постановки Брук предефинира начина, по който мислим за театъра. Много от представленията му се прославиха с качеството си да избягват излишното и да дестилират драмата до чистата ѝ есенция.

В пиесите си по Шекспир той режисира звезди като Джон Гилгуд, Лорънс Оливие, Пол Скофийлд, Адриан Лестър и Наташа Пери - неговата съпруга. Двамата имат две деца - режисьорката Ирина и продуцентът Симон.

Към богата кариера на Брук могат да бъдат добавени и редица мюзикали, както и деветчасовата версия на хиндуиския епос "Махабхарата", представена през 1985 година.

Питър Брук е роден в Лондон на 21 март 1925 одина и още на седем години изиграва четиричасова версия на Хамлет сам пред родителите си. Следва в колежа "Магдален" в Оксфорд и бързо се озовава в Кралската опера. Живее в Париж от началото на 70-те години на 20 век. В стара музикална зала във френската столица той основава Международния център за треатрални изследвания.

Автор е на множество публикации, сред които "Празното пространство" (1968): "Мога да взема всяко празно пространство и да го нарека сцена. Човек се разхожда през това пространство, докато друг го гледа - това е всичко, от което се нуждаеш, за да се задейства театъра."

Брук вдъхновява актрисата Хелън Мирън да изостави процъфтяващата си кино кариера, за да се присъедини към неговата зараждаща се експериментална компания в Париж.

Една от иконите на световния театър почина на 97 години

Източник и снимка: The Guardian, Булевард България

Видео: First Run Features

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.