Сигнализирай!

Нов закон в Германия ще позволяза ежегодна смяна на пола?

Gospodari.com
Gospodari.com
05.07.2022 г.
30
0

Управляващата коалиция в Берлин планира нов закон за самоопределението. Според него всеки ще може да посочи в службата по вписванията името и пола си.

Трансджендър дъщерята на Илон Мъск променя името си и не иска да има нищо общо с него

„Днес е добър ден за транссексуалните и интерсексуалните хора. Засегнатите вече не трябва да търсят правата си в съда”, това заяви германският депутат Теса Ганзерер за новия законопроект за самоопределението, представен от министъра на правосъдието Марко Бушман и министъра на семейството Лиза Паус.

iStock
Ганзерер, политик от "Зелените" в Бавария, е първата транссексуална жена в германския парламент.

Тя лично се е сблъсквала с трудните процедури за промяна на името и пола в регистрите на страната. Според действащия в момента Закон за транссексуалните лица, първото име и полът трябва да бъдат променени в акта за раждане. Това обаче изисква две психиатрични експертизи за съдебно решение. Много от засегнатите лица смятат процедурата за унизителна поради многото интимни въпроси, включително тези за сексуалните практики.

Известен актьор осинови най-добрата приятелка на транссексуалната си дъщеря, също трансджендър (видео и снимки)

Новият закон предвижда възможността за промяна на името и пола да се случва чрез лесна процедура в службата за вписвания. Ако се налага друга промяна поради каквато и да било причина, тя ще може да се случи чак след година.

Законът за самоопределение има за цел да замени настоящия Закон за транссексуалните от 1980 г.

iStock

„Настоящият закон третира засегнатите лица като болни хора. Няма оправдание за това“, подчерта министърът на правосъдието Бушман.

А според Паус в 99% от случаите съдилищата така или иначе решават в интерес на жалбоподателите. В момента обикновено отнема месеци, за да се вземе решение, като трябва да се платят средно 1800 евро.

За непълнолетни лица до 14-годишна възраст законните настойници трябва да подадат декларация за промяна в службата по вписванията.

Инфлуенсърка се оплака, че хората не ѝ вярват, че е трансджендър, била “твърде нежна” (снимки)

Предвижда се непълнолетните, навършили 14 години, да могат сами да подават декларация със съгласието на настойниците си.

„За да се защитят личните права на младите хора, семейните съдилища следва да могат да заменят решението на родителите по молба на непълнолетния в случаите, когато настойниците не са съгласни, въз основа на висшия интерес на детето, както при други констелации в семейното право”, се посочва в документа, цитиран от австрийския „Der Standart”.

iStock

Новият закон предвижда само промяна на гражданското състояние на лицето, но не и физическата промяна на пола. Ако лицето иска да премине и през нея, ще трябва да се спазят специализираните медицински правила, както досега.

Нов закон в Германия ще позволяза ежегодна смяна на пола?

Източник: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.