Сигнализирай!

МФ: Борисов е виновен за по-малкото пари от ЕС

Gospodari.com
Gospodari.com
05.07.2022 г.
32
0

Намалението на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е в резултат на механизъм, подписан от правителството на Бойко Борисов. Това пише в съобщение на Министерството на финансите.

Брюксел ни реже над 1 млрд. лв. от плана за възстановяване

Коментарът на ведомството е в отговор на Борисов, който днес се изказа по темата.

БулФото

"Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност".

Пречката е една-единствена: нарича се Бойко Борисов

Министерството е напълно съгласно с определението "некадърност и безотговорност". Само че то се отнася за правителството на Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по ПВУ като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост, уточниха от ведомството.

От МФ обясниха, че намалението е заради правната рамка, подписана от кабинета "Борисов". Тя предвижда 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетен икономически растеж през 2021 г. Данните за растежа са финализирани към юни 2022 г. На тази база е направено и намалението, защото България има по-добри икономически показатели от средните са ЕС.

iStock

Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. 

Бойко Борисов осмива Асен Василев (видео)

Преизчислението засяга всички страни членки едновременно и не се отнася само до България. Грантовото финансиране по механизма е било намалено за 22 държави членки на ЕС. Като на 7 от тях е намалено с по-големи суми от българското.

МФ: Борисов е виновен за по-малкото пари от ЕС

Източник: DIR.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.