Сигнализирай!

"Македонияя" беше проблем, докато министър на ИТН не подписа френското предложение

Gospodari.com
Gospodari.com
18.07.2022 г.
24
0

"Македонияя" беше проблем, докато министър на ИТН не подписа френското предложение - това показват събитията от последните дни. А защо е толкова важно да го напомним? Защото уж "Македонияя" беше причина за оставката на правителството. И за третия път в рамките на година, в който заради "Има такъв народ" вървим към избори. Но нека проследим в детайли как се стигна дотук.

Ветото, наложено от България

На 17 ноември 2020 година България наложи вето на преговорите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. Искането на страната ни беше да се прекрати антибългарската реторика в западната ни съседка и да се спрат "кражбите на история". То дойде от Красимир Каракачанов в качеството му на лидер на ВМРО. Като водеща официална причина тогавашният външен министър на България Екатерина Захариева посочи, че договорът за добросъседство е системно нарушаван. И така опитите на Северна Македония да продължи по пътя към членството си в Европейския съюз бяха блокирани.

През следващите години не се говореше толкова активно за проблема. От време на време се чуваха искания за промени в учебниците по история в Северна Македония и за признаване на българите като малцинство там. Стигна се и до агресия към български граждани в Хърватия заради Северна Македония.

Нападения над българи в Хърватия, премиерът обвини президента, че насъсква гражданите срещу България

Кирил Петков и отношението му към Северна Македония

През декември премиерът Кирил Петков обяви, че не би пречил на Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз, но при определени условия.

Кирил Петков пред Financial Times: Ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за ЕС

"Македонияя" беше проблем, докато министър на ИТН не подписа френското предложение

Още тогава обаче Financial Times забеляза малък проблем в този процес - министърът на външните работи Теодора Генчовска е от квотата на "Има такъв народ", а те са категорично против вдигането на ветото. Това твърдение на престижното издание обаче някак остана встрани от вниманието и на правителството, и на медиите у нас.

През януари Кирил Петков се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски. Двамата обсъдиха варианти за "затопляне на отношенията" между двете страни.

“Днес имахме много добър и приятелски разговор. Искам да поздравя и министрите на транспорта от двете правителства. Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща”, коментира Петков.

“Северна Македония и България са две близки държави, а македонците и българите са два близки и приятелски народа. Съгласихме се да започнем интензивни разговори, за да намерим бързо общо бъдеще”. Това каза след срещата Ковачевски.

Кирил Петков и Димитър Ковачевски с първи думи след срещата в Скопие (видео)

През следващите месеци последваха още срещи на българския премиер с македонските власти и сякаш отмяната на ветото беше все по-близо. И така до 4 юни, когато македонски певец запали българския културен център в Битоля.

Подпалиха културния център “Иван Михайлов”, открит от българска делегация в Битоля (снимки)

Тогава македонската страна поднесе своите извинения, а извършителят беше арестуван. В момента той е под домашен арест и разследването по случая продължава.

ИТН и "Македонияя"

4 дни след запалването на културния център в Македония на лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че слага край на управляващата коалция. Като водеща причина той посочи "Македонияя" и неразбирателството относно ветото за влизане на страната в Европейския съюз. По думите му Кирил Петков и "Продължаваме промяната" извършват "национално предателство", позволявайки изобщо да се коментира възможността за присъединяване на западната ни съседка към Обедниението. В интервю за Дарик радио Слави Трифонов мнократно посочи "Македонияя" като причина за разпада на коалицията:

Учтив Слави – неучтив Слави (видео)

"Македонияя" беше проблем, докато министър на ИТН не подписа френското предложение
Френското предложение

Като домакин на Председателството на Европейския съюз Франция излезе с предложение за вдигане на ветото на България над Северна Македония при определени условия. Сред тях: признаване на българското малцинство, консенсус по историческите, културните и езиковите въпроси. Това предложение беше представено на 16 юни. Ден по-рано премиерът Кирил Петков обяви, че прехвърля цялото решение на казуса със Северна Македония на Парламента.

Кирил Петков прехвърля Северна Македония изцяло към парламента (видео)

Френското предложение на практика позволява Северна Македония да сключи предприсъединителен договор, в който да бъдат вписани изискванията на България и при неизпълнението им процесът по присъединяване отново да бъде замразен. То обаче доведе до вълна от протести в Северна Македония и от остри политически престрелки у нас.

И докато в Македония Френското предложение внесе смут, говорейки за "македонски диалект" и за исторически компромиси, то у нас причината за неодобрението му остана неясна. "Възраждане" и "Има такъв народ" се обединиха, че приемането му е "национално предателство", а няколко протестиращи от ВМРО се опитаха да блокират дома на Кирил Петков.

Френското предложение беше прието

След повече от месец уговорки, скандали и протести, Северна Македония гласува приемането на предложението. Същото решение взе и България. То беше гласувано в Народното събрание от "Продължаваме промяната", "Демократична България", ГЕРБ и ДПС. По-интересно обаче е кой подписа протокола, удостоверяващ приемането на предложението - министър Теодора Генчовска от "Има такъв народ". Външният министър, който еднолично можеше да спре процеса само с един подпис, реши да подпише протокола за приемане на предложението и да позволи започването на процеса по преговори за присъединяване на Северна Македония. Точно така - министър на "Има такъв народ" гласува ЗА "Македонияя" да получи правото да продължи процеса по прием въпреки че точно "Има такъв народ" свали правителството заради същата тази "Македонияя"... или не точно.

Маската "Македонияя"

С подписа на Теодора Генчовска станаха ясни няколко факта:

  1. Слави Трифонов сложи край на правителството не заради Македония, а заради други интереси - като така нежелания въпрос за Капъкуле, не особено оптимистичните новини около Министерството на регионалното развитие, поискало да се изплатят милиони на компрометирани фирми и други.
  2. "Има такъв народ" не са толкова зависими от лидера си - все пак техен министър си позволи да подпише важен документ без неговото изрично съгласие. Само дни по-рано депутати, напуснали партията, заявиха, че Трифонов управлява еднолично, а самият Тошко Йорданов от парламентарната трибуна обяви, че ще виждаме него, о реално ще чуваме думите на партийния лидер.
  3. Не "Македонияя" е големият проблем на България в момента. Проблемът е страхът от излизане от зависимостите - били те руски, турски, европейски, азиатски или американски. "Има такъв народ" е просто огледало на обществените ни нагласи - днес наклонени в една посока, утре - в противоположна. Но винаги търсещи проблемите някъде навън, извън нас самите.
Какво ли ще е продължението?

След като темата "Северна Македония" вече няма да бъде на дневен ред, а проблемите с историята и езика ще бъдат проблеми не само на Бъгария, но на целия Европейски съюз, е време да се намери нов "враг", който да се използва с политически цели. Може би това ще е поредната Covid вълна, войната в Украйна или друга нова сила. Едно е сигурно - винаги ще има политици, които ще използват конфликтните теми за свои опорни точки, за да блокират далеч по-важни процеси и промени. Важното е всички ние да се научим да усещаме кога наистина има сериозен проблем и кога политиците надуват изкуствени "балони", за да скрият по-важни злоупотреби. Също като тези по границата и тези със строителството на пътища.

"Македонияя" беше проблем, докато министър на ИТН не подписа френското предложение

Автор: Виктория Симеонова

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.