Сигнализирай!

Специализираните съдии се местят да работят в софийски съдилища

Gospodari.com
Gospodari.com
21.07.2022 г.
12
0

Специализираните съдии се местят да работят в софийски съдилища, пише Дневник. Това е някак рисковано предвид обещанието, което спецсъдийка даде преди месеци. Припомнете си го във видеото!

Няколко дни преди специализираното правосъдие да бъде окончателно закрито, започна преназначаването на работещите там магистрати. Оказа се обаче, че всички съдии от специализирания наказателен и апелативен съд ще бъдат преместени в различни съдилища в София. Ефектите от това са и нова организация на работата в Съдебната палата. Ще се осигуряват работни места в други сгради, а някои съдии може би ще пътуват из града, за да гледат конкретни дела.

Седмица, след като Конституционния съд (КС) даде "зелена светлина" за закриването на специализирания съд и прокуратура, но отмени предвидения начин за преназначаването на работещите там магистрати, и седем дни преди датата от която двете институции вече няма да съществуват - 27 юли, основният въпрос е именно къде и как ще бъдат преназначени магистратите. Във вторник съдийската колегия даде срок на магистратите да заявят желанията си. В сряда комисията по атестирането и конкурсите обсъди писмата им и в петък на извънредно заседание се очаква те да бъдат преназначени.

Пътуващи съдии

Това би било дългосрочно решение. Сградата на булевард "Драган Цанков" трябва да се ремонтира, а това би отнело поне две години.

Сградата на улица "Черковна" преди 10 години беше специално обособена за специализираното правосъдие. Сега ще остане да работи в съдебната система.

Сред идеите е създаването на отделение в Софийски градски съд само от специализирани съдии. Те да останат в сградата на ул. "Черковна". Обсъжда се и вариант, при който ако докладчик по дадено дело е от специализирания съд, то да се гледа в сградата на улица "Черковна". Останалите членове на съдебния състав да пътуват до там за заседанията. А ако докладчикът е съдия от софийския градски или апелативен съд, то пътуващи да са бившите специализираните магистрати.

Нено Димов и КТБ, но в градския съд

Според записаното в закона е делата, които са висящи, да се поемат от Софийския градски съд. Там те ще се довършат от същите съдии. Ако не са прехвърлени в градския съд, ще бъдат командировани там за тази цел. Подобна е и ситуацията за апелативния съд, който поема делата на апелативния специализиран съд. Магистратите ще бъдат командировани там, за да ги приключат. Съдебните заседатели, които участват във висящите дела, също ще бъдат прехвърлени към съответните звена.

Така например делата срещу бившия екоминистър Нено Димов, както и делото, с което главният прокурор Иван Гешев лично се гордее - това за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще продължат да бъдат гледани от същите магистрати, но в Софийския градски съд. Неясно е какво ще се случи с делото за финансовата пирамида "Глобал Маркетс". Противно на гласуваното прехвърляне, към момента имаме информация за преразпределение на казуса към съда в Разград и към този в Сандански. Неясно е в колко други съдилища са разпределени хилядите потърпевши и дали така няма извършителите да получат намалени наказания.

Финансовата пирамида надживя Специализираната прокуратура (РЕПОРТАЖ)

Делата, по които не е проведено разпоредително заседание ще бъдат изпратени на съответните окръжни/апелативни съдилища.

Неприключилите досъдебни производства в спецпрокуратурата се изпращат на съответните окръжни прокуратури по компетентност. В досъдебното производство няма изискване за неизменност на персоналния състав на разследващите и всички действия по разследването си остават валидни.

При създаването на специализирания съд преди десет години, много съдии и прокурори от страната се явиха на конкурс за работа в новата институция. Сега всички те искат да се останат да работят и да живеят в София. Става въпрос за 33 съдии, 66 прокурори и 33 следователи (от близо 5000 магистрати в България). Мнозинството ще започнат работа в Софийския градски съд (11 души), 7 в Административния съд София град, един в Административния съд София област и двама (сред които и съдия Андон Миталов, санкциониран от САЩ за корупция, който е пожелал да започне работа във военен съд, но е имало пречки за това). Всички съдии от апелативния специализиран съд ще бъдат преназначени в Софийския апелативен съд.

А прокурорите ще решат в последния възможен момент - на 27-ми юли, от когато и специализираната прокуратура ще престане да съществува. По информация на news.lex.bg голяма част от специализираните прокурори искат да бъдат назначени във Военна прокуратура - едно от най-малко натоварените звена в съдебната система.

В началото на април, "Капитал" писа, че делата, които ще бъдат "преместени" и ще бъдат разгледани, са 156, от тях - 21 дела, на които е даден ход по същество в АСНС, и 135 дела с проведено разпоредително заседание в СНС.

Как се стигна до закриването на специализирания съд

На 14 април десет години след откриването на специализираните съд и прокуратура и след няколко опита в предишни парламенти, депутатите окончателно гласуваха и приеха с мнозинство те да бъдат закрити.

Основните критики на управляващите, които се превърнаха и в мотиви за закриването на тези институции беше, че е създадена паралелна съдебна система. Тя преследва неудобните за властта и която не е доказала своята ефективност. Основните защитници на специализираното правосъдие очаквано бяха ГЕРБ, които твърдяха, че закриването обслужва политически интереси.

Защитник на специализираното правосъдие беше и главният прокурор Иван Гешев. Той атакува пред Конституционния съд промените в Закона за съдебната власт, с които двете институции бяха закрити. В средата на юли, Конституционния съд потвърди, че Народното събрание може да прекрати дейността на институция, която е създало, но отмени квотния принцип, заложен в промените за преназначаване на магистратите.

Специализираните съдии се местят да работят в софийски съдилища

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.