Сигнализирай!

Русия, Турция, Украйна и ООН се договориха за износа на зърно

Gospodari.com
Gospodari.com
22.07.2022 г.
29
0

В Истанбул беше подписано споразумение по плана на ООН, което позволява отново да се изнася украинско зърно, въпреки че в страната се води война. Целта е да се предотврати световната продоволствена криза, която Русия предизвика като нападна Украйна през февруари, пише Свободна Европа.

За да не се налага Киев и Москва да подписват съвместен документ, двете страни са подписали две огледални сделки отделно. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е подписал едно споразумение с Турция и ООН, а украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков е подписал друго споразумение също с Турция и ООН.

Възобновяват износа на украинско зърно от Одеса

На церемонията по подписването в двореца Долмабахче в Истанбул присъстваха генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган каза, че за изпълнението на договорките ще се следи от координационен център в Истанбул.

Споразумението ще позволи да се възобнови безопасното транспортиране на селскостопански продукти от черноморските пристанища.

Микхаило Подоляк, който е съветник на украинския президент, каза по-рано, че споразумението е написано така, че да не позволява износът на зърно да се случва от руски кораби, като и че няма да има руски служители в украинските пристанища. Той каза, че всякакви провокации ще бъдат срещната си „моментален военен отговор“.

Украйна и Русия са сред най-големите износители на храни в света, а украинските пристанища, включително основният център Одеса, са блокирани от руския черноморски флот.

Украински складове със зърно са разрушени при руски ракетен обстрел (видео)

Спирането на износа на зърно по време на петмесечната война доведе до драстично покачване на цените, а повторното отваряне на украинските пристанища може да предотврати глад в някои части на света, пише Ройтерс. Около 20 милиона тона зърно са блокирани в силозите в Одеса, както и десетки кораби заради офанзивата на Москва.

Гутереш казва, че споразумението позволява да бъдат отворени пристанищата в Одеса, Черноморск и други.

Русия отрича, че конфликтът е влошил продоволствената криза, а вместо това обвинява западните санкции, че бавят нейния износ на храни и торове, и Украйна – за това, че е минирала черноморските си пристанища.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Русия, Турция, Украйна и ООН се договориха за износа на зърно

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.