Сигнализирай!

Ще бъдат осигурени сензори за всички деца с диабет тип 1

Gospodari.com
Gospodari.com
26.07.2022 г.
29
0

Сензори за всички деца с диабет ще бъдат осигурени. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков на среща относно казуса.

По-рано тази година от Министерството на здравеопазването дадоха важно обещание пред нашия репортер Виктория Симеонова в репортаж, който може да гледате ТУК. Тогава д-р Петър Грибев пое ангажимент да се преразгледат дискриминационните критерии, по които НЗОК помага на болните от диабет тип 1 в България.

Сензорите са устройства, които позволяват кръвната захар да се следи без кръвен тест.

Те ще правят постоянен мониторинг на децата с диабет тип 1 у нас.

НЗОК лишава стотици диабетици от сензори за следене на захарта (РЕПОРТАЖ)

"Новите технологии за контрол и лечение са бъдещето. Именно те гарантират нормално качество на живот на българските деца с това заболяване, длъжни сме да им го осигурим“, подчерта премиерът. В срещата са участвали социалният министър Георги Гьоков, управителят на НЗОК Петко Салчев и пациентски организации.

БулФото

Очаква се скоро да се проведе среща "в спешен порядък" с научните дружества по ендокринология и Българския лекарски съюз. Тя е по инициатива на здравна каса и ще бъде с цел постигане на консенсус по въпросите за осигуряването на глюкозните сензори. Тогава ще се определят и критериите, по които сензорите ще бъдат отпускани.

Учени излекуваха диабет на мишки

Това повдига други въпроси, като например дали има вариант, в който не всички деца с диабет тип 1 ще получат устройството.

А и провеждането на самата среща е едно, но изготвянето на критериите съвсем друго.

Социални услуги по български: Жена с диабет не може да получи ортопедични обувки

iStock

От края на 2021 г. подобни сензори се реимбурсират от НЗОК. Но има редица условия, които трябва да се покрият, за да може да се отпусне устройството. Пациентът трябва да има потвърдена диагноза за диабет тип 1 от най-малко 6 месеца, да е в интензивна терапия с инсулинови аналози (поне 4 апликации за денонощие), да има чести и непредвидими хипогликемии, да няма психични проблеми и заболявания. И това са само част от условията.

Родители крият диабета на децата си, за да ги спасят от дискриминация в градината и в училище (видео)

Закупването на сензор би струвало минимум 116 лв. от джоба на болния. До съвсем скоро те дори не бяха налични в България и трябваше да се закупват от чужбина, което правеше цената им минимум между 200 и 300 лв.

Ще бъдат осигурени сензори за всички деца с диабет тип 1

Източник: СЕГА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.