Сигнализирай!

Митрофанова остава в България: "Не можем просто да напуснем"

Gospodari.com
Gospodari.com
29.07.2022 г.
25
0

След като вчера стана ясно, че от другата седмица България ще бъде управлявана от служебното правителство на президента Румен Радев, руският посланик у нас Елеонора Митрофанова се завърна с коментар. Пред телевизионния канал Россия 42 тя заяви, че "Газпром" е готов да даде газ на България според собствените си условия. България все още има договор до края на годината.

Русия ще поднови доставките на газ, ако България изпълни условията, заяви Митрофанова

А днес пред ТАСС тя сподели надеждите си следващото правителство да е "по-прагматично" от настоящото.

Facebook/Посольство России в Болгарии
Посланикът коментира и решението на премиера в оставка Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати.

"България надмина всички. На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна. Ние имаме огромно посолство, за чиято поддръжка са нужни много ръце. Намираме се в доста трудна ситуация, но мисля, че ще се справим с нея. Днес имаме само 23 дипломати за цяла България, от които в посолството са 15 души. Всички те вършат цялата работа – истински многостаночници ", каза Митрофанова.

Митрофанова: Отговорът на Русия ще бъде много тежък (видео)

Тя подчерта, че не може "просто ей така Русия да загърби отношенията си с България". Покрай изгонването на дипломатите преди месец тя заплаши, че Русия ще закрие посолството си в София и ще прекрати дипломатическите отношения с България. Дори бе поставила и ултиматум до определен час България да оттегли решението си за изгонването. 

Facebook/Посольство России в Болгарии

"Не можем просто да напуснем страната. Тук има огромен брой наши сънародници, голям брой смесени бракове. Хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките трудности", категорична е посланикът на Кремъл.

"Тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война. Отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, паметта на хората, положили костите си за освобождението на България, не бива да предаваме. Не можем просто да напуснем страната".

Източник: СЕГА, Facebook/Посольство России в Болгарии
Видео и снимки: Facebook/Посольство России в Болгарии

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.