Сигнализирай!

Пътните фирми прекратиха протестите, ще търсят диалог

Gospodari.com
Gospodari.com
29.07.2022 г.
27
0

Пътно-строителните фирми прекратиха протестите си. Те ще търсят диалог със служебното правителство. Това обявиха от браншова камара "Пътища", след като днес се провали заседанието на регионалната комисия заради липса на кворум. На заседанието трябваше да се разгледа проблемът с разплащането от страна на държавата.

Фирмите твърдят, че имат неизплатени 720 млн. лв. за извършени дейности за пътно поддържане и ремонти.

Вчерашният протест бе подкрепен и от Камарата на строителите, които настояват за индексация на договорите заради повишените цени на строителните материали.

iStock

ПП и ИТН се обвиняват взаимно заради спрените средства за пътища

Тази сутрин пред Народното събрание отново бяха събрани работници от пътно-строителни фирми. За днес бе планувано и шествие с камиони по Околовръстното шосе на София, както и да бъдат блокирани 18 възлови пътища в страната от 10 до 11 ч. Протестиращите се отказаха и от двете.

Настимир Ананиев, председателят на комисията по регионална политика, заяви по-рано тази седмица, че държавата ще се разплати само с изрядните фирми. А за останалите предстои проверка на съвршената работа от ДНСК и АПИ.

Уволниха председателя на АПИ, спрял всички ремонтни дейности на агенцията

На днешното провалено заседание трябваше да се приеме решение за удължаване на срока на договорите с фирмите за текуща поддръжка, които изтичат на 30 септември.

Депутатите на ГЕРБ, ДПС и други народни представители от опозицията обаче не се явиха и не се събра кворум.

„Много безотговорно поведение, а от друга страна пък има протести. Според мен те нарочно наливат масло в огъня. Всичко е политическа игра. И двете страни нищо не правят. Защо Камарата (ББК „Пътища“) не призове ГЕРБ и ДПС да влязат на комисия и в зала, за да се приеме решението? При служебното правителство няма да има парламент и може би искат по този начин да навредят и на президента, защото 30 септември, когато е крайният срок на договорите, ще се падне по време на служебния кабинет. Искахме да удължим срока до 30 ноември, когато ще има парламент и ще може да се вземат някакви решения“, каза Ананиев пред СЕГА.

БулФото

Въпреки изпълнени искания, пътните фирми блокират трафика с 3-дневни протести

Днес е последният ден от работата на парламента. Очаква се президентът да публикува указ и в понеделник или вторник да разпусне Народното събрание. 

Ананиев припомни, че това е поредното провалено заседание за тази седмица. Той определи поведението на ГЕРБ и ДПС като тежко политическо лицемерие.

Йордан Терзийски, зам.-председател на регионалната комисия в НС, изтъкна, че липсата на пътна поддръжка застрашава българските граждани.

„С тази демонстрация на некомпетентност, мисля, че се прикриват определени зависимости. ГЕРБ и ДПС бойкотират работата по комисии, където би трябвало на експертно ниво да решава проблеми. Те дължат обяснение на обществото", заяви той.

На брифинг в парламента Николай Нанков от ГЕРБ обвини ПП, че сега имитират активност, защото година и половина не са успели да направят обществени поръчки за пътища. Той определи решението за удължаване на срока след края на септември като незаконно.

А Александър Ненков, също от ГЕРБ, доволно заяви, че след 30 септември България ще се превърне в държава от третия свят, без пътна поддръжка.

Източник: СЕГА

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.