Сигнализирай!

UNICEF: Всяко пето дете в България е влошило успеха си заради пандемията

Gospodari.com
Gospodari.com
19.09.2022 г.
25
0

Всяко пето дете в България е влошило успеха си заради пандемията от Covid-19, се посочва в съобщение на UNICEF. Според образователното министерство близо 120 000 деца в образователната ни система са в риск от отпадане.

„Кризата в образованието засяга най-много уязвимите деца и е основен двигател за бедността и неравенството“, заявява представителят на UNICEF в България Кристина де Бройн.

И допълва: „Макар че учебната криза е глобално предизвикателство, не е невъзможно да я преодолеем. Доказателствата показват, че за сумата от 10 до 15 долара на дете можем да осигурим наваксващо обучение и да укрепим образователните системи, за да помогнем на всяко дете да усвои основополагащи умения“.

Ръководителите на SiteGround даряват 100 милиона лева за образование и здравеопазване в България

Снимка: iStock

Според официалната статистика в България всяко шесто дете е извън училище, а всяко пето – извън детска градина.

UNICEF алармира за глобалната криза в образованието и необходимостта от спешни действия, докато световните лидери се събират на Срещата на върха „Трансформиране на образованието“ в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН.

Продължителното затваряне на училища и липсата на достъп до качествено образование по време на пандемията е засилило вече съществуващата криза. Така милиони ученици по света са останали без базови умения за четене и смятане, предупреждават от UNICEF.

Само една трета от 10-годишните деца в света могат да прочетат и разберат проста писмена история. Останалите около две трети не могат да покрият този минимум за четене с разбиране.

Видео: YouTube/UNICEF Bulgaria

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.