Сигнализирай!

Великобритания се прости с кралица Елизабет II (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.09.2022 г.
17
0

Великобритания и целият свят се простиха с кралица Елизабет II. След 11 дни траурни церемонии, на 19 септември тя бе изпратена в последния ѝ път на държавна церемония в Уестминстърското абатство, след което бе погребана в замъка "Уиндзор" в по-тесен кръг.

Само 6 държави не бяха поканени в Лондон за погребението на най-дълго управлявалия британски монарх - Русия, Беларус, Афганистан, Сирия, Венецуела и Мианмар. Около 2000 души, сред които държавни глави и монарси от целия свят, се събраха в готическата катедрала, където Елизабет II е коронована през 1953 г.

https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy/posts/pfbid02waMyGGJJBg3wPHMV6wcBKtZdXM3wTErCsAJHvFnjPGXtffM8EGwRMJPBLLk8GP2sl

Над 1 милион души се очакват на погребението на Елизабет II в Лондон (видео)

България беше представена от президента Румен Радев и бившият премиер и последен български цар Симеон Сакскобургготски.

Ковчегът на кралицата, който в последните 4 дни беше в Уестминстър хол, където стотици хиляди хора чакаха на огромни опашки, за да й отдадат почит, беше транспортиран до Уестминстърското абатство с оръдеен лафает, под звуците на гайди.

Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби произнесе проповед, по-време на която каза:

"В добре известна реч, произнесена за 21-вия ѝ рожден ден, Нейно покойно величество заяви, че целият ѝ живот ще бъде посветен на службата на страната и Британската общност. Рядко има обещания, които са толкова добре спазени. Тя беше жизнерадостна, имаше силно присъствие и въздействие върху живота на мнозина“.

Той добави, че "малцина лидери са получавали такъв изблик на любов, какъвто видяхме към Елизабет II".

https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy/videos/3082324488673435/

96 пъти удари камбаната на абатството - в памет на всяка от 96-те години, които живя Елизабет II.

След края на държавната церемония в цялото Обединено кралство, където беше неработен ден, бе запазено двуминутно мълчание. Траурната церемония приключи с националния химн "Бог да пази краля".

След това ковчегът с тленните останки на Елизабет II потегли на оръдеен лафет от Уестминстърското абатство на последна процесия през центъра на Лондон. Крал Чарлз III, синовете му Уилям и Хари и останалите деца, внуци, правнуци и високопоставени членове на кралския двор вървяха след ковчега, следвани от десетки хиляди хора.

Топовни салюти бяха произведени откъм Хайд парк, а часовникът Биг Бен биеше в интервал от една минута по време на процесията.

Тя премина от Площада на парламента през ул. "Уайтхол", където са разположени повечето правителствени сгради, площада за паради на конната гвардия, през улица"Мол" и стигна до Уелингтънската арка на входа на Хайд парк. Ковчегът бе прехвърлен от оръдейния лафет на катафалка, която потегли към замъка "Уиндзор", който се намира на 40 км от Лондон.

https://www.facebook.com/TheBritishMonarchy/videos/784318836226058/

Хиляди хора се събраха в последната отсечка - покрай петкилометровия път към двореца, за да отдадат последна почит на кралицата. Кортежът беше съпровождан от британски кралски гвардейци.

Ковчегът с тленните останки на Елизабет II е положен в параклиса „Сейнт Джордж“ в Уиндзор. Той е спуснат в кралската гробница, където кралицата ще почива до своя съпруг принц Филип.

За последен път държавно погребение в страната е имало през 1965 година, когато умира Уинстън Чърчил.

https://www.youtube.com/watch?v=YSPZRkKwGos&t=23977s&ab_channel=TheRoyalFamilyChannel

10 000 полицаи бяха ангажирани за охраната в Лондон. По покривите на сградите бяха разположени снайперисти, докато траурният кортеж преминава по улиците.

Хиляди се събраха в паркове, площади, летища и пъбове в Лондон, за да гледат на големи екрани погребението. Милиони зрители по цял свят също наблюдаваха събитието на живо. Смята се, че то ще е най-гледаното в историята.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: Facebook/ The Royal Family

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.