Сигнализирай!

Президентът свика спешна среща за войната в Украйна (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
23.09.2022 г.
29
0

Президентът Румен Радев свика консултативна среща за войната в Украйна. На нея ще бъдат обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната. Това съобщиха от пресцентъра на президентсвото.

В срещата ще участват министър-председателят Гълъб Донев, вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта Христо Алексиев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, социалният министър Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

БулФото

Световните лидери осъдиха мобилизацията в Русия (видео)

Междувременно Министерството на външните работи излезе с позиция относно референдумите в Украйна.

В нея се казва, че това е пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, който ще изостри конфликта още повече.

„В международен план те няма да бъдат признати. Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признатите граници“.

„Тези доста тревожни събития засилват необходимостта от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна“, се каза още по време на днешния брифинг.

БулФото

Не е ясно обаче какво ще прави служебното правителство, ако руснаци, бягащи от военната мобилизация, започнат да идват у нас. От позицията на ведомството стана ясно само, че тепърва ще се изработва подход на действие. Той ще бъде основан на българското и международно право. Към момента нямало информация за руснаци, търсещи закрила в България.

Ако български граждани, пребиващи в Русия, заявят желание да се завърнат в родината си, те ще бъдат приети.

Източник: NOVA, СЕГА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.