Сигнализирай!

Незаконна сеч в Плевенско - бракониерите стават все по-безпощадни (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.09.2022 г.
15
0

Незаконна сеч в Плевенско - бракониерите стават все по-безпощадни, показва репортаж на bTV. Някои села и региони са пред тотално обезлесяване

Кметът на плевенското село Писарово Симьон Вълов показва горите край населеното място, за да се видят щетите от вандалската сеч. Подобна е ситуацията в повечето села на областта, споделят кметове.

„Да ви кажа честно ние сме на път да останем без нито едно дърво. Тука вече спокойно да кажем, че гората е на 50% унищожена. Остават върбите, остават тополите“, заяви Лъчезар Желев, кмет на село Бреница.

За бракониерите

„Бракониерите са от електората на една партия, която години наред дерибейства в Министерство на земеделието. И ето това е купуване на гласове. Това прикритие на тези хора да дерибействат, да бракониерстват,  да режат поголовно, да унищожават гората, това е престъпление. Ние ги хващаме, съвместно с полицията, не мога да кажа, че не ни осигуряват  съдействие. Винаги се отзовават, пишат актове, преписки, отива в прокуратурата и оттам се прекратява, защото било маловажно, било под 200 лева кражбата“, казва Симьон Вълов – кмет на село Писарово, община Искър.

На границата на земището на Писарово и съседното село Бреница кметът Симьон Вълов среща своя колега Лъчезар Желев. И Бреница е подложена на незаконна сеч.

„Има безнаказаност, в понеделник получихме подобен сигнал с колегата, бяхме тук на терен. Аз реших да се прибера през село Глава, да премина през населеното място, беше в неделя. Една каруца с три кубика дърва горе-долу четириметрови дъбове, нарязани, господина си кара коня, безнаказано от никой и съответно се прибираше с каруцата към дома. Още две преки преминах. Автомобил без номера, без регистрационни табели, на всички ни е ясно, че те имат чувство за безнаказаност“, заяви Лъчезар Желев.

Защо го имат?

Защото лисват институциите. Трудно се доказва това нещо, но то е ясно за всички, че за политически цели се използва. И не е тайна за никой, че явно тези хора се покровителстват от определени лица

Лица на какви позиции?

Мога да ви кажа, че на много високи позиции, даже стигаме и до парламента. След като добият дървата оттук, там си се нарязват, имат си, товарят си в товарни автомобили и се разпространяват.

Къде се разпространяват?

По-голямата част организирано се изнася и се продава. Имало е овошни градини, орехови насаждения. Всичко вече е история.

„Там бяха орехи, които бяха залесявани навремето на редове, няма един орех. Бяха 50 декара орехи. На редове, всичко унищожено. И те бяха насадени, култивирани орехи. Тази катастрофа, която виждате в момента не бива да продължава. Затова сме се обърнали към вас. Това се случва по всяко време на денонощието. 15-20 каруци всеки божи ден. Ден и нощ са тук и добиват дърва, и се продават. Трябва всички заедно да направим нещо. Това че няма държава е несериозно. Ние сме държавата. И аз си мисля, че заедно трябва да направим нещо“, казва Вълов.  

Снимка: bTV

Така енергийната криза в Европа е на път да доведе до пълното обезлесяване на землищата на някои села.

Кметът на село Бреница е бивш полицай. В своето село изградил агентура и когато някой отива да краде, му докладват.

„Ние получаваме сигнали с колегата от граждани, идваме тук на място, в 100% от случаите, когато сме задържали лица, са от село Глава. Село Глава е от другата страна на реката. Те преминават с животните с каруците, виждате какво сечище има, оттук се връщат обратно, влизат в Глава. Но като става след 17 часа, ние няма с кого да си съдействаме. Съдействаме си сами, жители на двете села участват, но това не е редно. Защото така се получават конфликти и така миналата година са ги застреляли тези коне“, обясни Лъчезар Желев.

Конете били застреляни от граждани, на които им писнало от вандалската сеч.  Обезлюдени села, малко полиция, на път е да изчезнат и дърветата.

Темата за незаконната сеч ние от "Господарите" също представихме в серия от репротажи:

Разкрихме брутална незаконна сеч край Ихтиман и Елин Пелин (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Незаконна сеч, изчезващи дървета и слепи институции и в Копривщица (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Как от “Експрес 79” отговориха на обвинението за извършване на незаконна сеч край Ихтиман (РЕПОРТАЖ)

Кметът на Бели Искър показа ужасяваща незаконна сеч край Самоков (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.