Сигнализирай!

Русия може да мобилизира българите с двойно гражданство на своя територия (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2022 г.
23
0

Русия може да мобилизира българите с двойно гражданство на своя територия, предава OFFNews. Сънародниците ни, които имат второ руско гражданство, могат да бъдат спрени на територията на Руската федерация, мобилизирни и изпратени на война.

МВнР призова българите в Русия веднага да напуснат страната

"Докато се намират на територията на Русия, доминира руският им паспорт и те са третирани като руски граждани. За такива хора съществуват военни задължения. С връчването на руския им паспорт им се връчва и военна книжка. Независимо от факта, че са български граждани, е вероятно да бъдат спрени (да напуснат страната) от руските власти", каза служебният министър Николай Милков.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1638102796586014

Той не успя да уточни колко точно са българските граждани на територията на Руската федерация, нито колко от тях имат и руско гражданство.

"Не са много. Тези, които имат български паспорт, имат право да напуснат Русия - тези, които имат само български паспорт. При тях процесът е по-скоро затруднен от дефицит на самолетни билети и струпването на граничните пунктове на много хора", посочи министър Милков.

Посолството ни в Москва в момента се опитва да организира евентуалното прехвърляне в България на студенти с двойно гражданство. Засега не са постъпили такива искания, мисията ни проучва възможността да окаже такава помощ, ако се наложи.

Видео: БНТ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.