Сигнализирай!

Ново изследване установи мъжете или жените са по-нарцистични

Gospodari.com
Gospodari.com
02.10.2022 г.
27
0

Ново изследване установи мъжете или жените са по-нарцистични.

Научно изследване доказва, че мъжете имат по-голяма склонност към нарцисизъм, отколкото жените. То почива на данни от 470 846 участници, събирани в продължение на три десетилетия. Както и на повече от 300 научни публикации, дисертации и анализи.

Децата от Метавселената ще заменят истинските до 2050 г.

Big crowd of people. People gathered together in one place. Top view from drone.

На базата на всичко това учените от Университета на Бъфало в щата Ню Йорк категорично твърдят, че мъжете от всяка една възраст са по-склонни към прояви на нарцисизъм, отколкото жените.

Какво всъщност означава това?

Изводите не са непременно негативни, успокояват изследователите. Особено ако сте по-амбициозни, но нарцисизмът не е и нещо прекалено хубаво. Защото може да повлияе отрицателно на хората около вас.

"Нарцисизмът се свързва с различни отклонения в личността, включително неспособност за дълготрайни и стабилни връзки, неетично поведение и агресии", казват учените.

"В същото време той помага за самоуважението, за емоционалната стабилност и за превръщането на човек в лидер".

Учените посочват, че по принцип самолюбието е нещо с негативна оценка. Но трябва да се изучава подробно, за да се разберат ключови разлики в поведението на половете.

"Не всички мъже са склонни към експлоатация на околните и чувстват, че другите са им длъжни. Не всички жени пък са негодни да бъдат лидери и са без мотивация за авторитетност", обяснява проучването.

"Въпреки че стигнахме до извода, че средностатистическият мъж е по-нарцистичен от средностатистическата жена, това не трябва да се приема абсолютно и за всеки един човек", завършват учените и добавят, че през дългия период на изследването нито един от двата пола не е показал каквито и да било сигнали, че с времето става по-малко склонен към нарцисизъм.

Източник: сп. "Обекти" по материали от Science Alert

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.