Сигнализирай!

Европейският парламент прие закона за универсално зарядно устройство

Gospodari.com
Gospodari.com
04.10.2022 г.
30
0

Европейският парламент прие закон, с който да се уеднакви зарядното устройство за малки електронни устройства като телефони и таблети.

Документът предвижда универсалното зарядно да бъде USB type-C и да се ползва за всякакви конзоли, компютърна периферия, камери, слушалки, Bluetooth колонки и т.н. Той ще влезе в сила през есента на 2024 г. А две години по-късно същото правило ще бъде наложено и за зарядните за лаптопи.

iStock

"Това просто решение ще пести тонове електронен боклук всяка година, ще предразполага към използване на това, което вече имаме, ще улесни клиентите и ще намали ненужните разходи", заяви Алекс Салиба, който е предложил закона.

От 2024 в целия ЕС ще се ползва универсално зарядно за телефони

Малтиецът се надява, че светът ще последва примера на ЕС.

iStock

Универсалното зарядно е по-добро за околната среда, но и за джоба на клиента. Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер уточни: "Това ще пести поне 250 милиона евро годишно".

Apple се кани да пусне iPhone 12 без слушалки и зарядно в комплекта

Зарядните генерират средно между 11 000 и 13 000 тона електронен отпадък всяка година, според Европейската комисия. Новото правило се очаква драстично да намали това число.

Източник: Politico

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.