Сигнализирай!

Ще се превърне ли в лукс сутрешната чаша горещо кафе

Gospodari.com
Gospodari.com
06.10.2022 г.
37
0

Ще се превърне ли в лукс сутрешната чаша горещо кафе – повишаването на цените на кафето, млякото и захарта може да промени ежедневието ни.

Колко струва сутрешната ни гореща чаша кафе

Цената на кафето в ЕС през август е била средно с 16.9% по-висока от тази през същия месец на 2021 година, по данни на Евростат. Още от октомври миналата година се отчита възход на годишната инфлация. Тенденцията се запазва и тази година.

Ободряващата напитка може да излезе още по-скъпо за тези, които пият кафето си с мляко, захар или и с двата продукта едновременно. Цените на тези стоки се повишиха още повече през последната година.

Светът е изправен пред нов проблем – кафето може да свърши

Снимка: iStock

24.3% е увеличението на прясното пълномаслено мляко за година. С над 20% е скочила цената и на прясното нискомаслено мляко.

При захарта годишната инфлация през август 2022 година е над 30% спрямо 0.8% през август 2021 година.

Данните на европейската статистическа служба отчитат, че поскъпване на четирите продукта е регистрирано във всички страни от Общността. Изключение има единствено в Малта, където няма промяна в цената на прясното нискомаслено мляко.

Снимка: Евростат

Финландия регистрира най-висок ръст на годишна инфлация при кафето - над 40%. Високи са цифрите в Литва, Швеция, Естония и Унгария.

Унгария, Литва и Хърватия са държавите с най-сериозно поскъпване както на пълномасленото мляко, така и на нискомасленото мляко.

Полша, Естония, Латвия, България и Кипър са страните с най-голяма годишна инфлация при захарта.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.