Сигнализирай!

Вижте коя е първата държава в Източна Европа, узаконила еднополовите бракове

Gospodari.com
Gospodari.com
06.10.2022 г.
28
0

Вижте коя е първата държава в Източна Европа, узаконила еднополовите бракове - от три месеца насам еднополовите двойки в тази страна имат правото да се женят и да осиновяват деца.

"И най-добрият баща не може да замести майката", казват консерваторите в Словения, която стана първата източноевропейска държава, която легализира еднополовите бракове, пише Deutsche Welle. След като парламентът прие съответните изменения в Закона за семейството, законовите предпоставки за това вече са факт.

Промените бяха одобрени в парламента с 48 гласа. 29 депутати бях против, един се въздържа.

"Признахме правата на еднополовите двойки, които те трябваше да получат още отдавна", заяви държавният секретар Симон Малевац при представянето на закона.

Гражданите на Куба одобриха еднополовите бракове

Снимка: iStock

Конституционният съд определи в свое становище досегашното законодателство като дискриминационно. Най-голямата опозиционна политическа сила обаче разкритикува становището и организира множество демонстрации с хиляди участници.  

До момента еднополовите бракове са легализирани в 18 европейски държави. Повечето от тях дават възможност на двойките да осиновяват деца. Други европейски страни позволяват на еднополовите двойки да регистрират съвместно съжителство, но не и да се женят. Сред тях са Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Гърция, Унгария и Италия. Повечето източноевропейски държави, включително България, не са узаконили нито съвместното еднополово съжителство, нито хомосексуалните бракове.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.