Сигнализирай!

Иранска състезателка е в неизвестност след поява без хиджаб (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.10.2022 г.
25
0

Иранска състезателка е в неизвестност след поява без хиджаб.

Елназ Рекаби от Ислямска република Иран достигна до финал на провеждащата се в Сеул Азиатска купа по спортно катерене. Страховете за живота и здравето ѝ се разразиха, след като колеги на състезателката заявиха пред BBC Persian, че не са могли да се свържат с нея от явяването ѝ в неделя.

От изданието цитират "добре информирани източници", които съобщават, че паспортът и мобилният телефон на Рекаби са били конфискувани преди качването ѝ на самолета за Техеран във вторник. Тя е отлетяла от корейската столица ден по-рано от обявеното.

Опозиционното издание Iran Wire предаде, че Рекаби е била отведена в посолството на Иран в Сеул, за "осигуряване на по-безпроблемния полет към дома".

Протести в страната

Така и става, най-малко 76 протестиращи са убити от иранските сили за сигурност по време на протестите в страната.

Въпросът с безопасността на 33-годишната жена придобива нарастваща важност на фона на ожесточените протести в родината ѝ заради смъртта на Махса Амини. 21-годишната Амини бе намерена мъртва, след като т.нар. "нравствена полиция" я арестува заради демонстрацията ѝ срещу строгите правила на забулването.

След като дни наред нищо не се чу от Рекаби, в профила ѝ в Instagram се появи следният пост:

"Преди всичко искам да се извиня за притесненията, които предизвиках", се казва в изявлението.

"Заради по-ранното ми отзоваване моят хиджаб се превърна в сериозен проблем. В момента съм напът за Иран заедно с отбора по предварително планиран график", добавя поста.

Не са изяснени обстоятелствата около публикуването на текста в личния ѝ профил.
https://www.youtube.com/watch?v=fFzw63dP1YM

Рекаби стана първата жена от Иран, спечелила медал от първенството по спортно катерне в Сеул. Тя се класира четвърта в последния ден от състезанията. Видео от финалите я показва в националното трико на Иран и с коса, пристегната в опашка, но без забрадка.

Ако си жена или си роден от жена, виж това (Коментарът на “Господарите”)

Тя е само втората състезателка на ислямската държава, която си позволява публично да оспорва строгите правила за носене на хиджаб на обществени места.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.