Сигнализирай!

Банките у нас рязко вдигат таксите си за клиенти

Gospodari.com
Gospodari.com
25.10.2022 г.
36
0

Банките у нас рязко вдигат таксите си за клиенти, съобщава в. "Сега".

Стана редовна практика тарифите да се актуализират на два-три месеца, включително за най-използваните от клиентите услуги.

Ще продължат ли да фалират банки у нас след решението на Европейския съд?

В началото на октомври Пощенска банка повиши таксата за запорирани сметки, а също и на освободени от запора такива с 5 до 35 лева. Повишени бяха и таксите за оценка на обезпечения на жилищни кредити. От 5 на 10 лева ще скочат таксите при промяна на кодова дума или дневен лимит на теглене от 7 ноември.

Money of Bulgaria. Bulgarian banknotes background

От 18 октомври Уникредит Булбанк увеличи таксите си за откриване и обслужване на разплащателни сметки (от 2 на 8 лв). А също и за теглене от банкомат (с 1 стотинка за трансакция). Поскъпват и месечните такси върху сметки, на които потребителите получават заплатите си - от 1,80 на 2,55 лв.

От 15 ноември поскъпват някои услуги и на други две банки - ОББ и KBC Банк (Райфайзен)

При ОББ най-драстично поскъпва проверката на баланса по сметка от банкомат. От устройство на банката таксата става 1 лв (при досегашни 0,40 лв). А от друг автомат - 1,50 лв (при досегашни 0,60 лв).  Поскъпва и тeглeнeтo на пари от банкомат на дpyгa бaнĸa c дeбитнa ĸapтa нa OББ с 10 стотинки до 1.30 лeвa.

При КВС Банк поскъпва тегленето на суми от каса до 2000 лв. В момента таксата е 0,5% и не по-млко от 6 лв, а става 0,6% при същото условие.

Банките отбелязват с 360 милиона лева по-висока печалба спрямо миналата година

Паралелно с вдигане на таксите до края на годината се очаква по-видимо да започне увеличение и на лихвите по кредитите, като реакция на новата политика на Европейската централна банка. Някои кредитни институции у нас вече предприеха увеличение на лихви, които са вързани с пазарния индекс в еврозоната EURIBOR, други вече обявиха по-високи лихви на ипотеките за нови клиенти.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.