Сигнализирай!

Ето как да наблюдаваме днешното слънчево затъмнение (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.10.2022 г.
28
0

Днес ще бъде частичното слънчево затъмнение, което ще може да се види от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия. В София то ще бъде видимо от 12:27:16 ч. до 14:45:59 – общо 2 часа, 18 минути и 43 секунди. А неговата пикова фаза ще бъде в 13:36:39 ч. Във Варна ще започне в 12:29:47 ч. и ще приключи в 14:54:45 ч. и максималната фаза ще бъде в 13:42:41 г. Това съобщи астрофизикът Пенчо Маркишки.

Утре ще можем да наблюдаваме частично слънчево затъмнение

В астрономическата обсерватория в Борисовата градина в София ще бъдат предоставени телескопи за наблюдение на учениците. Във варненската обсерватория "Николай Коперник" също ще може да се гледа затъмнението.

iStock

Това интересно явление обаче е опасно за зрението ни и не трябва да го гледаме с голо око или да снимаме без подходящ филтър пред обективите. Слънчевите очила не са с достатъчна защита.

„Не ни трябват телескопи, не ни трябва бинокъл. Просто най-хубавият филтър е да опушим едно стъкло на свещ, както са правили бабите преди повече от 600 години, и да погледнем как слънцето е някак си леко изядено. На фона на оранжевия диск на слънцето, ще видим черна малка луничка, изрязала слънчевия диск“, обясни директорът на Националната астрономическа обсерватория на Рожен д-р Никола Петров в интервю за Darik.

Най-дългото частично лунно затъмнение от 1440 г. насам бе видяно от по-голямата част от света

Други безопасни варианти

Друг вариант за безопасно наблюдение е "камера обскура" или тъмна стая. Това е опростено оптично устройство, чрез което може безопасно да се наблюдава слънцето. Тя може да се направи много лесно и то с материали, които повечето от нас вече имат у дома. За целта са необходими кашон, бял лист хартия, алуминиево фолио, ножица или макетно ножче, тиксо и химикал.

Във видеото по-горе може да видите как да си направите!

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.