Сигнализирай!

Съд в САЩ отказа да разгледа жалбата на Пеевски по санкциите "Магнитски"

Gospodari.com
Gospodari.com
30.10.2022 г.
17
0

Съд в САЩ отказа да разгледа жалбата на Пеевски по санкциите "Магнитски". Това съобщи разследващият сайт BIRD. Решението на Окръжния съд на Колумбия е в отговор на заведен иск от депутата на ДПС.

Делян Пеевски заведе дело в САЩ заради санкциите по “Магнитски”

В жалбата си Пеевски твърди, че не са налице доказателства, уличаващи го в корупция и санкциите срещу него не са в съответствие със закона. Според Държавния департамент на САЩ обаче искът на българския депутат не трябва да бъде разглеждан, като се позовава на богата съдебна практика.

Архив БулФото

Американските власти изтъкват, че решението за налагането на санкции на чуждестранни лица е изцяло от юрисдикцията на политическите органи на властт. То не подлежи на съдебен контрол. Освен това не е дадено право на чуждестранните граждани да обжалват забраната да влизат на територията на САЩ. Каквато забрана е наложена на Пеевски.

Прокуратурата оневини Пеевски по “Магнитски” на рождения му ден

"Когато има достоверна информация за участието на дадено лице в значителна корупция, Конгресът упълномощява държавния секретар да посочи или идентифицира такова лице. В резултат на това тези лица нямат право на влизане в САЩ. Независимо дали това лице вече е кандидатствало за виза. Всякакви аргументи, че такива лица трябва да бъдат допуснати, трябва да бъдат оставени на политическите органи, без съдебна интервенция", аргументират се американските власти. И дават примери от съдебната практика.

Повод за санкциите

Пеевски бе санкциониран по закона "Магнитски" през юни 2021 г. Обвинението срещу него е, че през септември 2019 г. той е работил активно за оказването на въздействие по време на местните избори през октомври.

"Договарял се е с политици и им е осигурявал медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване", твърдят американските власти.

Заедно с него бяха санкционирани още Васил Божков, Илко Желязков и Александър Манолев.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.