Сигнализирай!

Парите могат да купят щастие, сочи проучване

Gospodari.com
Gospodari.com
15.11.2022 г.
20
0

Парите могат да купят щастие, сочи проучване, цитирано от NBC News. В изследването са взели участие представители на домакиства с годишни доходи над 123 000 долара и такива с под това ниво.

Да изхарчиш 10 000 долара за три месеца
iStock

В хода на експеримента 200 човека са получили по 10 000 долара еднократно при условие да похарчат парите в рамките на три месеца. Запазвайки контролна група от 100 човека, които не получават пари, екипът е записвал степента на удовлетвореност сред участниците на месечна база. Въз основа на скала от 1 до 7, отчитали честотата на положителните емоции. А от 1 до 5 - на негативните.

Лотомилионер разкри как е понесъл тежестта на богатството (видео)

След третия месец групата на "дарените" с по 10 000 долара отчели завишени нива на щастие спрямо контролните участници. При представителите на домакинства с доход над горепосочената сума не били отчетени промени в настройката след похарчените средства.

По-бедни и по-заможни участници

В обсега на експеримента попаднали както граждани на държави с висок жизнен стандарт като Австралия, Канада, Великобритания и САЩ, така и по-бедни като Бразилия, Индонезия и Кения. Данните показват, че при гражданите от по-бедните страни нивата на щастие са се покачили трикратно спрямо жителите с висок стандарт.

iStock

В експеримента са били въвлечени участници, които не са знаели за целите му. От компанията TED, организирала изследването, са пуснали обява в Twitter през 2020 година. Начинанието е било огласено като "загадъчен експеримент". Едва няколко месеца по-късно на избраните от тях бил пуснат уведомителен имейл, в който им се казало, че ще получат безвъзмездно парите.

Баща пази в тайна милиони от печалба, за да не “развращава” семейството си (снимка)

Данните от него все още се анализират.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.