Сигнализирай!

Първи реакции на страни от НАТО за експлозията в Полша

Gospodari.com
Gospodari.com
15.11.2022 г.
25
0

Първи реакции на страни от НАТО за експлозията в Полша. С позиция излезе и президентът на България Румен Радев.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки свика спешно съвещание на съвета за национална сигурност след съобщенията на полски медии, че двама души са загинали при попадения на руски ракети в село, което се намира близо до границата с Украйна.

Полша проверява дали е нужно да поиска консултации по член 4 от Северноатлантическия договор, съобщи говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер.

Полският президент Анджей Дуда е разговарял по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с президента на САЩ Джо Байдън.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е важно да се установят всички факти за смъртоносната "експлозия" в Полша.

"Разговарях с президента Дуда за експлозията в Полша. Изказах съболезнованията си за загубата на човешки животи. НАТО следи ситуацията и съюзниците провеждат внимателни консултации. Важно е всички факти да бъдат установени", написа Столтенберг в Twitter.

Руски ракети са ударили държава от НАТО и са убили цивилни граждани (видео)

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1592627634042986497

Председателят на ЕС Шарл Мишел заяви  че е "шокиран" от съобщенията, че ракета или друго оръжие е убило хора в Полша, членка на блока.

https://twitter.com/CharlesMichel/status/1592618690532384768

Междувременно Москва реагира на информациите в полските медии, че руски ракети са ударили сушилня за зърно в населеното място, което е на границата с Украйна, отнемайки живота на двама души.

Според официално съобщение на Министерство на отбраната на Русия информациите са провокация с цел ескалация на обстановката.

“Не са нанасяни удари по обекти в близост до украинско-полската държавна граница с руски средства за поразяване”, обясняват от министерството.

Европейската комисия наблюдава ситуацията отблизо, написа председателят ѝ Урсула фон дер Лайен.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1592629356882726912

Последва и реакция на България.

Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай. Това се посочва в позицията на държавния глава Румен Радев.

"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна", се посочва още в позицията на президента.

Ето какво написа министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок в Twitter:

https://twitter.com/ABaerbock/status/1592615613020921858

Нидерландският министър-председател Марк Рюте също публикува съобщение в Twitter.

https://twitter.com/MinPres/status/1592623835568050176

Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че е в контакт с Полша и предвижда разговори по повод инцидента преди срещата на Г-20 в сряда.

"Всички сме част от семейството на НАТО и Белгия ще застане зад Полша. Категорично осъждаме инцидента, довел до взрив на полска територия", коментира белгийският премиер Александър де Кроо.

https://twitter.com/alexanderdecroo/status/1592609424572841984

Според словашкия министър на отбраната Ярослав Над Москва трябва незабавно да спре безсмислените атаки срещу украинската инфраструктура и да обясни какво се е случило в източна Полша.

Словакия ще поддържа връзка с Полша и други страни от НАТО, с които ще координира реакциите, написа Над в Twitter.

„Много съм обезпокоен от падането на руски ракети в Полша. Безразсъдството на Русия излиза извън контрол“, допълва той.

https://twitter.com/JaroNad/status/1592605004149366784

Президентът на Литва Гитанас Науседа обяви, че страната му изразява силна солидарност с Полша и заяви: "Всеки сантиметър от територията на НАТО трябва да бъде защитен".

Словашкият министър-председател Едуард Хегер изрази голяма загриженост за експлозиите в Полша и съобщи, че страната му ще се консултира със съюзниците за ситуацията.

Според украинския президент Володимир Зеленски се е случило това, за което Украйна отдавна предупреждава.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/pfbid02FPQykPrJsUiat2RSP7ovQw2nAoK6oDxxdVg1u97x5w1FfSupkAFa3uWPcK6wTfegl

„Терорът не се ограничава до държавните ни граници. Руски ракети удариха Полша, по територията на приятелската ни страна…. Въпрос на време е руският терор да продължи напред“, написа по-рано Зеленски във Facebook.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.