Сигнализирай!

Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността

Gospodari.com
Gospodari.com
16.11.2022 г.
17
0

Премиерът Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността на МС днес след разговори със съюзниците от военния алианс НАТО.

Той направи изявление по повод инцидента в Полша снощи. Две ракети от несигурен произход удариха полско село близо до границата с Украйна. Все още не е известно дали става въпрос за преднамерена агресия от страна на Русия.

Полша вероятно ще поиска консултации по чл. 4 на НАТО

bTV, стоп кадър
Гълъб Донев направи изявление преди свикването на заседанието на МС

Ето какво каза министър-председателят Гълъб Донев в изявление преди да свика Съвета по сигурност на Министерския съвет:

Експерт: Ако се прецени, че става въпрос за агресия, ще се задейства чл. 5 на НАТО (видео)

"Уважаеми колеги, експлозията на двете ракети в близост на границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани налага спешно преосмисляне на следващите ни действия, с които да запазим мира. В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС. Следим внимателно хода на разследването.

Сдържания тон и твърденията, основани на факти са задължителни, защото става дума за война. Дрънченето на думи е излишно. Всички предположения, преди да са обявени фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия ще се спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване.

Да говорим за войната като видеоигра е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация. Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света.

Ситуацията, в която се намираме не се изчерпва единствено и само с отговор на въпроса кой член от договора на НАТО ще бъде активиран. Сериозно предизвикателство е как да съхраним мира.

Ще свикам Съвета по сигурността към Министерския съвет веднага след като е ясен резултатът от консултациите със съюзниците от НАТО. В този момент от ключова важност е единството на съюзниците и партньорите на НАТО и ЕС. Усилията за възстановяването на мира и единството на съюзниците от НАТО и ЕС е от ключова важност. Трябва да продължим с усилията за възстановяването на мира и сигурността в региона по пътя на дипломацията."

Видео: Facebook, bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.