Сигнализирай!

Зеленски: Това не е нашата ракета и не е нашият ракетен удар (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.11.2022 г.
29
0

"Това не е нашата ракета и не е нашият ракетен удар", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, въпреки прошката на НАТО. За това съобщава CNBC.

Зеленски: Това не е нашата ракета и не е нашият ракетен удар

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че няма „никакво съмнение“, че страната му не е виновна за ракетния удар, убил двама души в Полша. Въпреки заключението на НАТО, че това е "злощастен инцидент", случил се, докато Украйна се отбранява от Русия, президентът отрича това да е тяхна ракета и удар.

Зеленски заяви в ефира на украинска телевизия в сряда, че неговите висши военни командири са го уверили, че това „не е нашата ракета и не е нашият ракетен удар“. Инцидентът провокира международен отзвук и опасения, че конфликтът може да ескалира в световен мащаб между НАТО и Русия.

„Не се съмнявам в доклада, отнесен лично до мен — от командващия ВВС до главнокомандващия Валери Залужни — че това не е наша ракета и не е наш ракетен удар“, заяви Зеленски.

Той повтори призивите от Киев да се предостави достъп до мястото на експлозията. Според него Украйна трябва да е част от съвместно разследване, водено от Полша и НАТО. Полското село Пржеводов в югоизточна Полша се намира на едва 6 км от украинската граница.

„Вярвам, че имаме право на това. Възможно ли е да не се съобщават окончателните изводи, докато не приключи разследването? Мисля, че е справедливо. Ако някой каже, че това е нашата ракета, трябва ли да сме в съвместна следствена група? Мисля, че трябва. Така е справедливо". Това заяви Зеленски.

YouTube/TheIndependent/стоп кадър
Инцидентът предизвика международен фурор и опасения, че конфликтът може да ескалира в световен мащаб

Подозренията за удара веднага се насочиха към Русия, която ожесточи залпа от ракетни удари в западната част на Украйна вторник и сряда. Полша и другите ѝ съюзници в НАТО, особено тези в Балтика и Източна Европа, веднага заключиха, че Русия стои зад атаката. Руската федерация обаче отрече отговорност и определи инцидента като „умишлена провокация“.

Първи реакции на страни от НАТО за експлозията в Полша

Вчера се проведоха редица дипломатически срещи на високо ниво. Военният алианс НАТО проведе извънредна среща. По-късно повече подробности около инцидента се изясниха. Ранните разследвания сочат, че украинската система за противовъздушна отбрана е отговорна за удара.

Полша вероятно ще поиска консултации по чл. 4 на НАТО

Въпреки това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че в крайна сметка Русия е виновна за инцидента. Пред пресата Столтенберг заяви, че „предварителният анализ на НАТО предполага, че ударът е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна в защита на украинска територия срещу руски ракетни атаки“.

„Но нека бъда ясен, Украйна няма вина. Русия носи крайната отговорност, тъй като продължава незаконното си настъпление срещу Украйна“, подчерта той.

YouTube/TheGuardian/стоп кадър

Столтенберг отбеляза, че инцидентът се е случил, „когато Русия започна масивна вълна от ракетни атаки срещу Украйна“. Според него „няма индикации, че това е резултат от умишлена атака“. Той също така отбеляза, че не става въпрос за "офанзивни военни действия срещу НАТО“.

Президентът на Полша: Няма признаци за умишлена атака

Украйна иска да е част от съвместно разследване, заедно с Полша и НАТО

Въпреки прошката на НАТО и отново заявената подкрепа от Полша, Киев бързо се защити и отхвърли първоначалните констатации от разследването.

Олексий Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, написа в Twitter, че Киев иска да види доказателствата, сочещи украинската вина.

"Украйна е готова да предаде доказателствата за руската следа, които имаме“, написа той. Киев все още очаква „информация от партньорите си, въз основа на която е направен извод, че това е украинска противовъздушна ракета.”

https://twitter.com/OleksiyDanilov/status/1592856108062109699?cxt=HHwWhsDTtZyM-5osAAAA
https://twitter.com/OleksiyDanilov/status/1592856253667356673

Вчера Украйна подаде запитване за участие в съвместно разследване. Президентът на Полша обаче заяви пред репортери, че „процесът се води от полски и американски експерти и ако на някой бъде позволено да участва в това производство, и двете страни трябва да са съгласни.”

Видео: Guardian News

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.