Сигнализирай!

Стотици излязоха на протест срещу хартиената бюлетина (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.11.2022 г.
22
0

Стотици излязоха на протест срещу хартиената бюлетина.

ГЕРБ, БСП и ДПС, които си извоюваха прозвището “хартиената коалиция”, успяха да прекарат през правната комисия промени в Изборния кодекс.

Симпатизанти на "Демократична България", "Продължаваме Промяната" и тези на партия "Зелено движение" са пред пред Народното събрание. Зад протестите застават още от Сдружение БОЕЦ и "Спаси София".

https://www.facebook.com/bnradio/videos/691153332270258/

Вижте как изглежда един протокол след преброяване на хартиени бюлетини от 2015 година (снимки)

Демонстрациите са срещу промените, приети в Изборния кодекс на второ четене в парламентарната правна комисия, с които според трите формации "Хартиената коалиция" е прегазила Изборния кодекс. Според тях промените за връщане на хартиената бюлетина са превърнали машините в принтер, а отмяната на район "Чужбина" затруднява разкриването на секции зад граница. Закрива се и Общественият съвет към ЦИК.

Снимка: БулФото

Гласуването на закона в пленарната зала на второ четене предстои, а от ГЕРБ вече анонсираха, че са готови за известни промени, но настояват за смесено гласуване, но с машини от САЩ.

На площада сред протестиращите в София са и депутатите от Продължаваме промяната и Демократична България, а експремиерът и съпредседател на ПП Кирил Петков разговаря с протестиращи за промените в избирателния закон.

https://www.youtube.com/watch?v=cyG5eLd03Xc

"Ако в сряда се внесе в залата Изборния кодекс, ние ще сме там, за да се бием, а ако не се приеме искането ни да се оттегли предложението за промени и да се създаде комисия - ще напуснем", заяви пред граждани лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Предложението на ПП и ДБ е за оттегляна на сегашната редакция на изборния кодекс и създаване на временна комисия, която в рамките на месец да приеме промени в Изборния кодекс. "Разчитаме, че президентът е се намеси в този процес", каза Атанасов.

Протести има и в други градове на страната.

Припомняме, че на свое среднощно заседание парламентарната комисия одобри на второ четене редица поправки в Изборния кодекс. Те бяха гласувани от ГЕРБ, ДПС и БСП. Трите партии се обявиха категорично за връщането на хартиените бюлетини. Направиха и редица други промени, които бяха извън обхвата на приетия на първо четене законопроект.

Така „хартиената коалиция“, както станаха известни ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, вече е на крачка разстояние от пълна победа. Трябва само същите промени да преминат и през пленарната зала. Това обаче няма да бъде проблем, защото тройката разполага с необходимото мнозинство.

Самото заседание премина с изключително много нерви и караници. Те бяха причинени от откровеното издевателство, на което депутатите от „хартиената коалиция“ подложиха колегите си и служителите на Народното събрание. Те ги принудиха да стоят в една зала почти цяло денонощие. Очевидно желанието на ГЕРБ е да внесат целия законопроект за второ четене още този петък. Безумното бързане, което непрекъснато водеше до нарушения, грешки и недомислици, противниците на „хартиената коалиция“ обясниха с намерението на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС да отидат скоро на избори.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.