Сигнализирай!

Кредитният рейтинг на България ‘BBB’ е потвърден с положителна перспектива

Gospodari.com
Gospodari.com
19.11.2022 г.
22
0

Дългосрочният кредитен рейтинг на България ‘BBB’ е потвърден с положителна перспектива от международната рейтингова агенция Fitch Ratings. Става въпрос и за чуждестранна, и местна валута. Това пишат от Министерството на финансите.

Съобщението на Финансовото министерство:

„Рейтингът на България е подкрепен от нейната силна външна и фискална позиция в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. "

Потенциалният икономически растеж и публичните финанси в дългосрочен период са афектирани от неблагоприятните демографски фактори. Това посочват от МФ.

България трябва да направи всичко възможно, за да влезе в еврозоната в уговорения срок

"Положителната перспектива отразява плановете за членство на страната в еврозоната. Това може да доведе до по-нататъшни подобрения в показателите за външната позиция на страната. Въпреки политическата нестабилност, от рейтинговата агенция вярват, че властите остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 г. Рисковете около този срок са свързани главно с изпълнението на конвергентните критерии", пише в изявлението на МФ.

Не е ясно дали България ще влезе в Еврозоната през 2024 г.

Поради високата несигурност относно инфлацията в следващите две години, рисковете от забавяне на приемането на еврото след 2025 г. също се увеличават. Според Fitch Ratings обаче, това бива компенсирано от поетия на местно и европейско ниво ангажимент за ускоряване на процеса.

iStock
Икономическият растеж и БВП са по-добри от очакваното

Fitch Ratings оценяват растежа на БВП за тази година на 3,5 % (при 3 % от предходна прогноза). Това е поради по-доброто от очакваното развитие на икономиката през първата половина на годината. През втората половина на 2022 г. стабилното представяне на енергийните сектори и силният растеж на износа частично ще компенсират намаляването на реалния разполагаем доход и спада на инвестициите.

Икономическият растеж през 2023 г. ще намалее до 1,4% (при прогнозирани 3,8%). Растежът на инвестициите трябва да се увеличи в съответствие с увеличените средства от ЕС през следващата година. Fitch Ratings очакват растежът да се нормализира през 2024 г. и да се върне на нива около 3%.

България получава първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост

Инфлацията

От Fitch Ratings повишават тяхната прогноза за средногодишната инфлация (ХИПЦ) на 13,1 % през 2022 г. и 9,2 % през 2023 г., съответно от 11,8 % и 6,0% в оценката им през юни. Според организацията инфлацията ще остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 г. Тя ще се забави до 5,5% на годишна база в края на годината.

"Цените на храните, енергията и транспорта са основните фактори за инфлацията. Ценовият натиск обаче нараства и в други сектори, особено в услугите. Пренасянето на влиянието от високите цени на енергията към неенергийни компоненти може да ограничи положителното въздействие на ефектите от базата през следващата година и вероятно да тласне базисната инфлация нагоре." Това пишат от Министерството на финансите.

Инфлацията у нас бележи застой за първи път от 2021 година насам

iStock
Бюджет 2023?

МФ заявява, че бюджетният дефицит най-вероятно ще остане непроменен през 2022-2023 г. Това е около 3,8% от БВП, "в съответствие с текущата медиана за страните с рейтинг "BBB". Все още няма въведен Бюджет 2023. Служебното правителство реши да удължи Бюджет 2022 за първите месеци от 2023 г., запазвайки разходите и въведените мерки непроменени.

Изявлението на МФ гласи: "Fitch Ratings очаква по-бавният икономически растеж да доведе до по-ниски данъчни приходи. Очакваното изплащане на дивиденти от държавните енергийни компании трябва да запази като цяло общите бюджетни приходи непроменени през 2023 година."

В края на октомври бюджетът е с дефицит от 20 милиона лева

Какво може да влоши или подобри кредитния рейтинг на България?

Рейтингът би могъл да бъде подобрен с напредък към присъединяването към еврозоната. Според Fitch Ratings по-голямо доверие към България и съответствието ѝ с критериите за членство в еврозоната ще подобрят нашите изгледи. Друг начин за подобряване на рейтинга, който от организацията посочват, е въвеждане на структурни и управленски реформи за подобряване на бизнес средата и/или ефективно използване на средствата от ЕС.

Рейтингът ще се влоши при евентуално значително забавяне по присъединяването към еврозоната. Това може да се дължи напр. на неизпълнение на критериите за конвергенция или неблагоприятно развитие на икономическата политика. В случай на период на енергиен недостиг в страната ни или повишаващ се риск от него, както и в държави, важни търговски партньори на България, перспективите за растеж в сравнение с текущите очаквания на Fitch Ratings значително ще се влошат.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.