Сигнализирай!

Заподозрените за атентата в Истанбул имали схема с български граничари и митничари

Gospodari.com
Gospodari.com
20.11.2022 г.
15
0

Заподозрените за атентата в Истанбул остават в ареста, имали схема с български граничари и митничари. Съдът не е намерил доказателства за вината им, но ги задържа за каналджийство.

Четирима от петте задържани остават в ареста до 72 ч.

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста четирима от петте задържани, заподозрени като съпричастни с атентата в Истанбул. За това съобщава НОВА.  Според съда, освен данни за чат по телефона, няма никакви други доказателства, че те са съучастници в атентата. Те остават в ареста поради съмнения за каналджийство.

Петият обвинен се оказва жена със здравословни проблеми, за която разследващите са преценили, че няма да бъде в ареста.

Четиримата, оставащи в ареста са следните: сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Освен за подпомагане на терористична дейност, те са обвинени и за "каналджийство", трафик на хора и контрабанда. Това заяви вчера прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев.

Петима заподозрени за атентата в Истанбул са арестувани у нас

Поради класифицирана информация, съдебното заседание протече при затворени врати. Кънев обясни, че в папките има данни от различни информационни системи - на ДАНС, МВР и други служби.

Решението на съда засега не е окончателно.

iStock
Терористите са имали доверени лица в граничната полиция и митничарите на ГКПП "Лесово" и ГКПП "Капитан Андреево"

Турската прокуратура е предоставила данни от разузнавателната служба МИТ в искането за задържане. Според информацията сириецът Амран Абдулрами, един от обвиняемите, дясна ръка на издирвания от Интерпол Билал Хасан, и група теористи имат намерението да осъществят още атентати. Те са планирали такива не само в Турция, но и в страна от Източна Европа, членка на ЕС.

Според bTV Амран Абдулрами е трябвало да избере у нас една от три предварително набелязани фирми, превозващи мигранти. Той наел група от молдовски лица, които с три микробуса, регистрирани на въпросна фирма, осъществявали "случаен превоз" от Руция през България за Молдова. Собственикът на фирмата "бушон" се намира в дунавски град в България.

За целта Амран Абдулрами е вербувал Петър Топал, който има молдовско и българско гражданство. Той е трябвало да организира транспорта и връзката с граничните полицаи, както и митничарите на "ГКПП Лесово" и ГКПП "Капитан Андреево".

Българската следа в атентата

Терористичната дейност на Билал Хасан е продължила повече от половин година под прикритие. Те са се възползвали от разработен канал за превозване на мигранти от Турция до Сърбия, създаден от молдовски граждани и българи.

Избягал в България мъж се издирва от Интерпол за експлозията в Истанбул? (видео)

В материалите по делото се твърди, че трите микробуса са преминавали при едни и същи митнически и гранични полицейски служители, винаги след 22 ч. вечерта. Подкупи от порядъка на 500 евро са се раздавали. Микробусите видимо са били натоварени с дрехи. Те обаче са имали тайници, укриващи хора, свързани с терористична дейност, и оръжия.

Над седем пъти са преминали автомобилите през "Капитан Андреево". В един от тези случаи и издирваният Амран Абдулрами е успял да влезе в България. Той е пътувал с  Билал Хасан и още пет лица, три от които свързани с различни терористични актове по света.

Запознати с делото от Софийски градски съд споделят пред bTV, че Билал Хасан е създал организация за бягството си от Турция още на 13 ноември вечерта. Полицаите на дежурство обаче били различни. Поради тази причина той отложил пътуването си за 16/17 ноември.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди, че има образувано досъдебно производство от Софийската градска прокуратура в сектор „Противодействие на тероризма“.

"Привлечени са пет лица в качеството на обвиняеми за подпомагане на лице, вероятно извършило атентата в Истанбул. Помощта, която му е оказвана, е по-скоро след атентата, като са оказвали логистична и комуникационна помощ. Извеждат го от територия на Турция с цел да го опазят от турските власти". Това каза тя пред bTV.

Видео: НОВА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.