Сигнализирай!

Дело срещу Meta може да сложи край на събирането на лични данни за маркетингови цели

Gospodari.com
Gospodari.com
22.11.2022 г.
14
0

Дело срещу Meta може да сложи край на събирането на лични данни за маркетингови цели, съобщава The Guardian.

Meta, компанията, притежаваща Facebook, е дадена на съд поради политиката си за събиране на лични данни. Таня О'Карол, активистка в областта на технологиите и правата на човека, е подала иск във Върховния съд на Лондон. Тя твърди, че Meta е в нарушение на британските закони за защита на данните. Facebook генерира приходи от потребителите си, като ги свързва с рекламодатели според техните специфични интереси.

Акциите на Meta се сринаха, а печалбите намаляха двойно

Решението на съда може да засегне милиони потребители на социалната мрежа. Това не е първият път, в който Facebook е замесен в подобен скандал. Припомняме за скандала с Cambridge Analytica, където личните данни на милиони потребители бяха използвани с рекламни цели по време на президентските избори в САЩ през 2018 г.

iStock
Таня О'Карол: Не желая обезщетение - искам отговор "да" или "не"?

В интервю пред BBC 4 О'Карол заяви: "Делото е наистина за това всички ние да можем да използваме социалните мрежи при наши собствени условия. Т.е. без да примиряваме с изключително грубото проследяване и наблюдение, идващи с достъпа до тях".

Според ищеца Meta нарушава Общия регламент за защита на данните на Великобритания. Той гласи, че потребителите имат право да не се съгласяват личните им данни да бъдат обработвани за маркетингови цели. О'Карол не желае обезщетение. Тя настоява за отговор "да" или "не" на въпроса дали може да даде своя отказ данните ѝ да бъдат събирани и предоставяни за рекламни цели.

Успешното разглеждане на делото би създало прецедент за милиони потребители на Facebook и други социални мрежи.

Meta съкращава 13% от персонала си

Говорител на Meta пък заяви, че потребителите имат достъп до инструмент за проверка на поверителността. Там е обяснено точно какви данни се споделят на рекламодателите.

"Знаем, че неприкосновеността на личния живот е важна за нашите потребители и се отнасяме сериозно към това. Ето защо създаваме инструменти като проверка на поверителността и предпочитания за реклами. В тях разясняваме какви данни са споделили хората и показваме как могат да упражняват контрол върху вида на рекламите, които виждат".

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.